вівторок, 31 жовтня 2023 р.

31 жовтня Міжнародний день Чорного моря

 

   


Чорне море проблеми  збереження

Нагодою для становлення Міжнародного дня Чорного моря стало те, що 31 жовтня 1996  урядові організації різних країн  розташованих уздовж узбережжя Чорного моря  підписали «Стратегічний план дій із відновлення та захисту Чорного моря». Необхідність в такому документі виникла у зв'язку з небезпекою руйнування унікальних природних комплексів водної території. Тоді ж було вирішено зробити 31 жовтня Міжнародним днем Чорного моря.

Чо́рне мо́ре (лат. Rucenum mareболг. Черно море) — море між Європою та Західною Азією (проходить водна межа між Європою і Малою Азією). Сполучене протокою Босфором із Мармуровим морем. Площа 422тис. км², найбільша глибина до 2 245 м (на південь від Ялти), солоність 17—18 ‰. Нижче глибини 150 м органічне життя відсутнє через сірководень. Розвинене рибальство (ставридаскумбріятюлькакефальбичкишпротосетровікамбалахамсасудаккреветки). Чорне море —важливий район транспортних перевезень: зерно, залізна руда, металопрокат, боксити, непродовольчі товари особистого вжитку. Один з найбільших курортних регіонів Євразії.

Чорне море мало в минулому різні назви. Стародавні греки називали його Понтом Аксинським (грец. Πόντος Aύξενος — негостинне море), а згодом, після успішної колонізації його узбережжя,— Понтом Евксинським. Ним проходили важливі торгові шляхи, що зв'язували античні держави та племена Північного Причорномор'я з Південним Причорномор'ям і Середземномор'ям. Деякі античні письменники (Феокріт, Сенека, Лукіан) називали це море Скіфським.

З часом прищепилася у різних народів сучасна назва «Чорне море» (тур. Karadenizкрим. Qara deñiz). Можливо, через чорний колір води на значній глибині, можливо завдяки його бурхливості, а можливо й через те, що розчинений у морській воді сірководень призводив до того, що днища суден, якорі та інші металеві предмети, занурені у воду, набували чорного кольору через окиснення. Сучасні сходознавці виводять назву від колірного позначення сторін світу у тюркских народів, де чорний позначав північ, а білий — захід. Звідси Ак Деніз (тур. Akdeniz) — Середземне море тюркськими мовам.

Головною метою Дня Чорного моря є привернення уваги міжнародного співтовариства до того, які непоправні збитки морю завдають надмірний вилов риби, забруднення води та глобальне потепління. У цей день в країнах-учасницях цього документа проходять різні заходи, присвячені проблемам Чорного моря і збереження його унікальної екосистем — це і конференції, круглі столи, виставки, і різні відеопокази, і вікторини тощо. Святкування покликане нагадати нам про необхідність збереження водних ресурсів, потребу захищати екосистеми та навколишнє середовище загалом, зокрема від діяльності людини, яка забруднює їх та робить непридатним для життя живих організмів.

Досить велику загрозу біорізноманіттю, флорі та фауни морської екосистеми завдають військові дії, спричинені повномасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України. Російські війська атакують інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів та кораблі на якірних стоянках, що призводить до забруднення вод і поширення токсинів у море. 

З якими небезпеками стикаються морські екосистеми під час війни?

·         Руйнуючий вплив від вибухів снарядів в акваторії та на узбережжі моря.

·         Шумове забруднення та акустичні травми для морської біоти. Чорне море є середовищем існування червонокнижних китоподібних – дельфінів, та морської свині азовки, які є дуже чутливими до поширення звукових хвиль у водному середовищі. Вони можуть зазнавати акустичних травм, а також прямого ураження через вибухи.  До них додаються інші живі організми.

·         Хімічне забруднення через небезпечні для довкілля компоненти вибухових речовин які потрапляють у воду під час вибухів, а також перебування у воді снарядів, зброї та техніки.

Забруднення морських вод під час обстрілів та руйнувань прибережної інфраструктури, портів суден.

·         Окупація водно- болотних угідь міжнародного значення, які є прихистком для тисяч птахів та інших тварин.

·         Мінне забруднення акваторії.

·         Обстріли та виникнення пожеж на прибережних природоохоронних територіях.

Війна несе шкоду всім компонентам природи. Тому цей день нагадування про проблеми Чорного моря та збереженню його екосистеми заради майбутнього покоління.

 Джерело:http://epl.org.ua/announces/31-zhovtnya-mizhnarodnyj-den-chornogo-morya/