пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

Письменники ювіляри 2020 року

 

 

Люблю життя таким, як воно є

Життя людини і космічний вік…

Духовний скарб чи брязкальце дешеве?

Лиш той, у кого серце кришталеве,

Виходить гордо на життєвий тік.

 

Книги талановитої чернігівської письменниці Ганни Арсенич-Баран популярні серед користувачів Чернігівської обласної бібліотеки ім. В. Г. Короленка. Твори пані Ганни не затримуються на полицях, і це найкраща шана авторці. Написати книгу, яка припала б до вподоби читачу, – нелегке завдання. Та найголовніший секрет успіху письменника – бути щирим і відвертим, доносити до читача життєві істини просто й лаконічно.

Ганна Василівна народилась та довгий час жила на Івано-Франківщині. 1998 року з чоловіком і сином переїхала до Чернігова й закохалася в наше місто. Дуже швидко завоювала авторитет серед колег та однодумців, включилася у громадське життя міста. Нині очолює Чернігівську обласну організацію Національної спілки письменників України. Ганна Арсенич-Баран – лауреатка обласної премії імені М. Коцюбинського, викладачка кафедри української мови і літератури Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Ганна Василівна має значні творчі напрацювання в галузі письменства – як прози, так і поезії. В особі Ганни Арсенич-Баран маємо справжнього майстра українського слова, письменницю з великим набутком знань з багатьох галузей сучасної культури та науки.

У чому ж секрет такої популярності? На думку наших читачів, твори пані Ганни глибокі за змістом і в той же час легкі для читання. Вони залишають по собі шквал емоцій та вражень. Для творчості авторки характерні життєвий оптимізм, філософський погляд, прониклива ліричність і глибока пульсація думки. Кожне слово просякнуте любов’ю до рідної землі, до України.

Ганна Василівна має свого вдячного читача. Це запорука успіху та популярності. Сподіваємося, що на книжкових полицях бібліотеки з’явиться ще не одна книга талановитої  письменниці, що Ганна Арсенич-Баран іще довго радуватиме нас своїми творчими здобутками. Нових цікавих тем вам, пані Ганно, нових захопливих сюжетів.

Нещодавно Ганна Василівна відсвяткувала золотий ювілей. Ми від щирого серця вітаємо її.  Здоров’я і творчих здобутків, вдячних читачів!

Список літератури

Арсенич-Баран Г. В. Під райськими яблучками [Текст] / Ганна Арсенич-Баран. Косів : Писаний камінь, 2001. 84, [1] с.

 

Арсенич-Баран Г. В. Розквітлий глід [Текст] : поезії / Ганна Арсенич-Баран. Косів : Писаний камінь, 2001. 38, [1] с.

 

Арсенич-Баран Г. В. Тиха вулиця вечірнього міста [Текст] : [роман] / Ганна Арсенич-Баран. Чернігів : Деснянська правда, 2007. 205 с.

У романі зображені сучасні події, які відбувалися й відбуваються в новітній історії України. Головна героїня роману – молода журналістка з невеличкого райцентру, пройшовши через усі життєві перипетії, залишається морально чистою та безкомпромісною. Дівчина закохується в чоловіка, який їй не рівня ні в матеріальному, ні в моральному й духовному аспектах. Навколо цього кохання і розгортається весь сюжет роману.

 

Арсенич-Баран Г. В. Солодкі слова [Текст] : [оповідання, новели] / Ганна Арсенич-Баран. Чернігів : Чернігівські обереги, 2009. 175 с.

Книга Г. Арсенич-Баран «Солодкі слова» це збірка так званої «малої» прози письменниці. Через розкриття різних тем і сюжетів порушені проблеми духовного й морального буття людини. У цій книзі Ганни Василівни понад 40 оповідань та новел. Вийшла друком 2009 р. в Чернігові.

Арсенич-Баран Г. В. Музика черемхи [Текст] : поезії / Г. Арсенич-Баран. Косів : Писаний камінь, 1998. 31 с.

Збірка Ганни Арсенич-Баран «Музика черемхи» це поезія жінки, охопленої коханням. Жінки, яку теж кохають, звичайним, таким земним і таким величним коханням, що на нього відгукується аж «музика комет», не те що черемхи… Навіть негучні громадянські мотиви, іноді печальні, все ж відзвучують відголосками всеохопного щастя.

Арсенич-Баран Г. В. Рушник на калині [Текст] : поезії / Г. Арсенич-Баран. Косів : Писаний камінь, 1997.

Арсенич-Баран Г. В. Радуйся, Невісто Неневісная! [Текст] : роман / Ганна Арсенич-Баран. Чернігів : Десна Поліграф, 2018. 275 с.

Роман Ганни Арсенич-Баран «Радуйся, Невісто Неневісная» – зворушлива художня розповідь про життя і страждання Богородиці. У слові переплітаються теми віри, людської свободи, кохання, свідомого підкорення долі та проблеми месіанства й любові до рідної землі. Але бентежить душі передусім сила материнської любові. Діва Марія – Богородиця, але водночас Вона ще й Мати, яка переживає за долю Свого Сина і страждає Його стражданнями.

Безперечно, роман написаний серцем, тому пропікає людські серця й душі. Бо свого часу, як скаже поетеса,

Наткали павуки

тонкого полотна

мені на сорочку.

Занадто затонкого

Всю душу видно.

 

Арсенич-Баран Г. В. Чарує буйнава весна [Текст] : поезії / Ганна Арсенич-Баран ; Департамент інформ. діяльн. та комунікацій з громадськістю Черніг. облдержадмін. Чернігів : Десна, 2018. 79 с.

 

Арсенич-Баран Г. В. Муська. Історія одного життя [Текст] : роман в новелах / Ганна Арсенич-Баран. Київ : Український пріоритет, 2018. 143 с.

Життя людини завжди складніше, ніж можна це описати в літературному творі. Кожен переживає щасливі та сумні моменти, кожен зазнає втіхи і печалі. У новому романі знаної письменниці Ганни Арсенич-Баран життя однієї жінки подане крізь призму життів та впливів, почуттів і відчуттів інших, близьких їй людей. Роман складається із шести новел, пов’язаних між собою змістом та ідеєю, єдиним часопростором та Україною.

Цвіт папороті [Текст] : антол. учасників Черніг. літ. шк. / [упоряд. Г. В. Арсенич-Баран]. Київ : Друге дихання, 2019. 226 с.

Літературний Чернігів
[Текст] : щокв. мист. журн. літ. спілки «Чернігів». № 4 (88), жовт.груд. 2019 / голов. ред. МихасьТкач ; редкол.: Ганна Арсенич-Баран [та ін.]. Чер