четвер, 19 серпня 2021 р.

До 30-річчя Незалежності України

 


Незабаром українська громада в усьому світі відзначатиме найголовніше державне свято – День Незалежності України. Цьогоріч нашій рідній державі виповнюється 30 років.

Ми завершуємо огляд-презентацію книг із серії «Знамениті українці». На сторінках блога «Долати перешкоди разом» Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка ми намагалися розповісти про книги, які надійшли до бібліотеки завдяки турботі Українського інституту книги за програмою поповнення бібліотечних фондів. Це видання про видатних українців, які творили нашу державу в різні часи. Багато з них поклали свої життя за волю, справедливість і щастя свого народу.


Ми ознайомили вас із невеликою частиною книг, які є у фонді Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка. Більш детально про розмаїття видань, присвячених знаменитим українцям, усі охочі можуть дізнатися, відвідавши відділ абонемента. Запрошуємо до бібліотеки!

середу, 18 серпня 2021 р.

До 30-річчя Незалежності України

 


Продовжуємо ознайомлення з книгами із серії «Знамениті українці».

За своє коротке життя Микола Костянтинович Зеров зміг згуртувати навколо себе кращі сили української творчої інтелігенції, відкрив для українського читача невідомі раніше твори римських та грецьких авторів, дав змогу заговорити українською героям Шекспіра, Лонгфелло і Вергілія. Сталінська репресивна машина не оминула увагою письменника. Його трагічне життя обірвалось у сумнозвісному урочищі Сандармох разом із життями багатьох українських патріотів.

 


821.09(477)

З-58

Кужавська Є. В. Микола Зеров [Текст] / Євгенія Кужавська. – Харків : Фоліо, 2019. – 120, [2] с.

Визнаний літературознавець, глибокий аналітичний критик, полеміст, лідер «неокласиків», поет і блискучий перекладач античної поезії Микола Костянтинович Зеров не міг бути осторонь відомої літературної дискусії 20-х років. Погляди Зерова вимагали усвідомлення й засвоєння багатств української національної традиції, перенесення на український ґрунт кращих творів європейської класики та сучасної літератури. Микола Зеров самим фактом свого існування повністю руйнував міф про вторинність, провінційність, художню меншовартість української літератури. Сталінська репресивна машина не оминула увагою того, кого вважали мистецьким еталоном.

вівторок, 17 серпня 2021 р.

До 30 - річчя Незалежності України

 


Я не умру від смерті – я умру від життя.

 

Михайль Семенко

 

Зверненням до постаті видатного українського поета-шукача Михайля Семенка ми зобов’язані письменникові, літературознавцю Сергієві Жадану. Саме він написав кандидатську дисертацію про Семенка, а потім з’явився в кінострічці Олеся Саніна «Поводир» в образі Михайля Семенка.

Цікаві факти із життя поета, його знайомство з видатними постатями того часу, арешт і перебування в катівнях НКВС – про все це можливо дізнатися з книги Ростислава Коломійця «Михайль Семенко».

 


821.09(477)

С30

Коломієць Р. Г. Михайль Семенко [Текст] / Ростислав Коломієць. – Харків : Фоліо, 2019. – 121 с.

Михайль Семенко (1892–1937), основоположник і теоретик українського футуризму, поет, філософ, скрипаль, був трагічною і надзвичайно яскравою особистістю української літератури, невиправдано забутою в часи «соціалістичного реалізму». Все переплелося в його житті і творчості: революція як всесвітній переворот, революція як переоцінка художніх цінностей українського мистецтва, безкінечний пошук нового, незвіданого – як прорив українського мистецтва до європейського культурного простору. Епатажна людина, урбаніст, футурист, Михайль Семенко, як і більшість талановитих митців покоління Розстріляного Відродження, був звинувачений в активній «контрреволюційній діяльності» і страчений на Соловках.