вівторок, 29 листопада 2022 р.

Юрист консультує

 


Інвалідність унаслідок війни. Що треба знати

 

Війна приносить страждання та біль. Не тільки емоційний, але й фізичний. З початку війни рф проти України (починаючи з 2014 року) багато наших військових зазнали поранень та ушкоджень, унаслідок яких дістали інвалідність.

Для їхнього соціального забезпечення і захисту держава надає статус особи з інвалідністю внаслідок війни, який передбачає певні пільги та гарантії.

Ця інформація може стати у пригоді.

 

Якою нормативною базою користуватися?

 

Радимо звернути увагу на:

·  Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551-ХІІ від 22 жовтня 1993 року (ред. від 7 травня 2022 року).

·  Порядок надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 685 від 8 вересня 2015 року (ред. від 25 лютого 2022 року).

Ці документи отримали своєчасне оновлення відповідно до останніх подій.

 


Хто має право на статус?

 

Повний перелік посад і місць служби, які надають можливість претендувати на статус особи з інвалідністю внаслідок війни, зазначений у законодавстві. Якщо подивитися на перелік, то можна виділити у групи таких осіб:

·  військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних, добровольців Сил територіальної оборони) Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовців військових прокуратур, податківців, митників, співробітників поліції, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України та ін.;

·  працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до участі в заходах, необхідних для забезпечення оборони України, і які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час цього;

·  регулярних добровольців – у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань і правоохоронних органів;

·  нерегулярних добровольців – у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу ЗСУ та ін.;

·  волонтерів – осіб, які здійснювали забезпечення національної безпеки і оборони та стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час такого забезпечення;

·  осіб, залучених до конфіденційного співробітництва з розвідувальними органами України, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час виконання своїх завдань на тимчасово окупованій території України, АТО, у районі проведення бойових дій.

Важлива умова для всіх – безпосередня участь у захисті України (для волонтерів – забезпечення військових), перебування на території, де відбуваються воєнні дії, отримання там поранення, контузії, каліцтва, захворювання.

 

Які документи потрібно зібрати?

 

Підстава для надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни – це:

1. Для військовослужбовців і регулярних добровольців:

- довідка медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності;

- документи про безпосередню участь особи, яка захищала незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брала безпосередню участь у війні (витяги з наказів військового керівництва, розпоряджень, бойових завдань).

2. Для працівників:

- довідка медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності;

- документи про безпосереднє залучення до виконання завдань у районі проведення антитерористичної операції або направлення (прибуття) у відрядження для безпосередньої участі в антитерористичній операції в районі її проведення (витяги з наказів, розпоряджень, посвідчень про відрядження, книг нарядів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень), а також документи, що були підставою для прийняття керівниками підприємств, установ, організацій рішення про направлення осіб у таке відрядження.

3. Для нерегулярних добровольців:

- довідка медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності;

- клопотання про надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни керівника добровольчого формування, до складу якого входила така особа, або командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу) Збройних сил, МВС, Національної поліції, Національної гвардії або іншого утвореного відповідно до закону військового формування чи правоохоронного органу, у взаємодії з якими особа виконувала завдання антитерористичної операції. Обов’язково до клопотання додаються документи, що підтверджують участь особи в АТО, бойових діях, або письмові свідчення не менш як двох свідків, які разом з такою особою брали участь в АТО, бойових діях та отримали статус учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або учасника війни;

- довідка керівника Антитерористичного центру при СБУ, Генерального штабу Збройних сил про виконання добровольчими формуваннями завдань антитерористичної операції у взаємодії зі Збройними силами, МВС, Національною гвардією та іншими утвореними відповідно до закону військовими формуваннями і правоохоронними органами під час перебування безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

4. Для волонтерів:

- довідка медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності;

- довідка керівника Антитерористичного центру при СБУ, Генерального штабу Збройних сил про добровільне забезпечення або добровільне залучення особи до забезпечення проведення антитерористичної операції або рішення суду про встановлення факту добровільного забезпечення чи добровільного залучення особи до забезпечення проведення антитерористичної операції у разі відсутності зазначеної довідки.

 

Яка процедура оформлення статусу?

 

Для надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни особа або її представник подають письмову заяву та документи до органів соціального захисту населення, за винятком добровольців, стосовно яких подається відповідне клопотання керівника добровольчого формування.

Для надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни добровольцям керівник добровольчого формування, до складу якого входила особа, або командир (начальник) військової частини (органу, підрозділу) Збройних сил, МВС, Національної поліції, Національної гвардії або іншого утвореного відповідно до закону військового формування чи правоохоронного органу, у взаємодії з якими особа виконувала завдання антитерористичної операції, подають у місячний строк з дня надходження відповідної заяви особи або її представника клопотання до органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання особи про надання їй статусу особи з інвалідністю внаслідок війни разом з документами, що підтверджують її участь в антитерористичній операції.

У разі неподання клопотання керівником добровольці можуть подати до органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання перелічені документи без дій керівника.

Рішення про надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни приймається органами соціального захисту населення в місячний строк з дня подання документів.

 

Навіщо оформляти статус?

 

Міністерство у справах ветеранів України, щоб забезпечити військовослужбовців базовою інформацією про пільги, права і соціальні гарантії, а також надати рекомендації щодо порядку дій у певних ситуаціях, офіційно опублікувало Пам’ятку учасникам російсько-української війни. Для ветеранів війни державою створено систему інформаційних сервісів е-Ветеран для отримання соціальних послуг.

Також для одержання допомоги та консультацій можна:

·  звернутися до відповідного департаменту чи зателефонувати на профільну «гарячу лінію» Міністерства оборони України, контакти яких та іншу інформацію можна знайти на сайті міністерства. Телефон «гарячої лінії» – 0800 300-633;

·  звернутися до Міністерства у справах ветеранів України;

·  звернутися до адвокатів, які спеціалізуються на допомозі військовослужбовцям і самі мають досвід служби.

 

                       Посилання:https://www.pravda.com.ua/columns/2022/06/6/7350902/