понеділок, 12 березня 2018 р.

Володимир Лис «Діва Млинища»



Володимир Лис – український журналіст, драматург, прозаїк, почесний громадянин Волині, володар численних відзнак конкурсу «Коронація слова», «Людина року» і кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня – у червні 2016 року доповнив перелік творчих нагород титулом «Золотий письменник України». А роман «Століття Якова» було визнано «Найкращим романом десятиліття» Долаючи стотисячний рубіж накладів своїх захопливих і глибоко народних літературних творів, автор подарував читачам в 2016 році роман «Діва Млинища», який став гідним ідейним продовженням «Століття Якова» та «Соло для Соломії». Одначе тепер місце історії життя людини посіла зіткана з містичного і трагічного переплетіння доль історія села Загоряни десь біля Шацьких озер…
Насправді село Загоряни таки існує. Правда назва дещо різниться – Згорани. А Млинище – це «куток» селища.
Таємнича Діва Млинища, що постає перед очима жителів села у вирішальний момент їхнього життя. З’являлася у сюжеті тричі: щоб порадити, порятувати й покарати. Образ діви уособлює суспільну мораль селян. Їй вірять та підкоряються. Після її з’яви завжди очікують змін. Дія твору сягає двох століть, історія декількох поколінь родини Терещуків, починаючи від наполеонівських часів до наших днів.
Панас Терещук перебуваючи разом з військом у Парижі часів наполеонівських воєн знаходить там карту на шкірі. На ній зображені рідні Загоряни разом з річкою Мережкою і кутком Млинищем й датована та мапа сімнадцятим сторіччям. Звісно, його зацікавила знахідка і він привозить її до рідного села. Але не відаючи, що з нею робити, просто ховає під стріхою, щоб через двісті років на неї натрапив місцевий історик і ще довго ламав голову над розгадкою. Ці лінії, лінія карти і Діви Млинища, в сюжеті виконують роль об’єднання елементів твору як часових так і суспільних.
В історії кожного покоління родини є «любовний трикутник».
Це історія Рекрута Панаса, який  добровільно йде на військову службу тривалістю 25 років замість Пилипа Буци заради того, щоб його кохана Параска була щасливою. Сам він знаходить своє кохання зі східною красунею Асміне, однак, через багато років вертається до рідного села із малим сином без дружини, бо для неї родинні традиції стали важливішими за материнські почуття.
Також, Діва Млинища допомогла закоханим Тетяні та Остапу, показавши селянам де саме потрапили закохані в пастку, яку для них наказала підготувати молода підступна графиня Ліо-Нелла, щоб нагадати юнакові про свою зверхність та подолати вогник кохання до цього простого хлопця, адже цей вогник і досі жевріє із часів дитинства, хоч пихата графиня не бажає зізнатися у цьому навіть собі. Це відбувається за кілька днів до того, як Ліо-Нелла піде під вінець з іншим, що рівня їй за суспільним становищем.
Ще одним свідченням, жертви заради кохання є вчинок Микити, котрий заради свого давнього кохання до Ганусі застрелив не її коханого – вояку УПА Семена, а односельчанина Гната, котрий співпрацював із радянською владою і полював на «хлопців з лісу».
Заради благополуччя коханих герої книги вчиняють злочини, позбуваються малесенької донечки, яку односельці рятують із холоднечі лише дивом… чи то таємнича біла панна «своєю незримою присутністю оберігає від найстрашнішого – зради совісті…»?
Так багато в цій книзі різних історій. Вони ніби відрізняються сюжетом, але є маленька – тонесенька ниточка, що поєднує їх в одне ціле – це і подорож у давно відомий світ людських почуттів –  кохання, зітхання, народження, смерть. Здається, вже все давно написано про ці відчуття. Але Володимиру Лису вдалося рукою справжнього художника словам надати своїх яскравих фарб, місцями трохи приглушених чоловічою тугою та розмитих жіночими сльозами. Надзвичайно життєвий текст про вічне на Землі, про кохання.
Загальне враження про книгу позитивне:  читати книгу приємно, легко, не дивлячись на велику кількість діалектизмів.
Взагалі, романи Володимира Лиса про життя на Волині кінця ХІХ - середини ХХ століття дуже потужні. Здається, його романи можна читати вічностільки всього переплетено, стільки різних доль та облич.
На абонементі нашої бібліотеки Ви можете познайомитися з надзвичайно колоритними романами Володимира Лиса такими, як: «Іван і чорна пантера», «Камінь посеред саду», «Країна гіркої ніжності», «Графиня», «Маска», «Місяць, обмитий дощем», «Соло для Соломії» та «Століття Якова».
Автор: Петруняк Я. Д.