четвер, 23 березня 2023 р.

Дім, сад, город

 


Поради  дачникам та городникам

Дача – це не тільки про задоволення й відпочинок, але також про працю. Щоб трохи полегшити життя садівників і городників, ми підготували деякі корисні дачні поради. Переконайтеся самі, як прості винаходи можуть полегшити повсякденні завдання!


Диво-суміш для інструментів

Швидко – не завжди означає неякісно. Якщо знайти правильний підхід, будь-яку справу можна виконати без клопоту в короткі терміни та з високою ефективністю. Продемонструємо дачні поради для тих, у кого завжди бракує часу.

Будь-який ріжучий інструмент вимагає гарного догляду. В іншому випадку лезо буде затуплюватися, а це може призвести до травм при роботі. Час від часу потрібно розбирати інструменти й заточувати їх, але щоб робити це якомога рідше, рекомендується зберігати інвентар у суміші піску та машинної олії. Можна використовувати й рослинну, якщо вона добре вбирається в пісок.

Візьміть 20-літрове відро і на 3/4 заповніть його піском. Потім вилийте у відро 1 л олії, рівномірно розподіляючи її по поверхні. Олія має відразу ж всотатися. Після цього занурте в суміш інструменти (секатори, лопатки, сучкорізи, ножі). Пісок видалить бруд і захистить від появи іржі.

У такій суміші можна зберігати інструменти після кожного використання, а також у зимовий час, коли вони не використовуються. Навесні потрібно дістати їх із суміші і протерти ганчіркою, щоб видалити пісок та олію. Інструменти збережуть первозданний вигляд, і вам не доведеться витрачати час на їх оновлення.


Винні пляшки для поливу

Якщо на ґанку або в літній кухні у вас розміщено багато контейнерних рослин, які потребують частих поливів, то цей лайфхак точно для вас. Адже не завжди є можливість бувати на дачі часто, а це значить, що рослини не зможуть регулярно отримувати таку необхідну їм вологу.

Щоб не бігати від вазона до вазона з лійкою, скористайтеся кількома винними пляшками. Заповніть їх на 3⁄4 водою та, обережно перевернувши, занурте по одній у кожний горщик горлечком у ґрунт. Вода поступово вбиратиметься в субстрат, і рослини поливатимуться без вашої участі. При такому поливі у воду можна додати якісь розчинні добрива.

Пляшки можна прикрасити на ваш смак і користуватися таким поливом постійно.

Таким способом рекомендується поливати вологолюбні культури: папороті, тропічні рослини та квітучі культури. Інші рослини від надмірного перезволоження цілком можуть загнити.


У ґрунт – у горщиках

Кожному дачникові хочеться, щоб його ділянка весь сезон була ошатною та доглянутою. Допоможуть у цьому квіти: сальвії, петунії, братки, левиний зів. Ось тільки потрібно дуже багато часу, щоб їх посадити. Розв’язати проблему допоможе висаджування цих рослин просто в горщиках. Досить один раз викопати в саду кілька ям, у які ви хочете посадити квіти, – і проблема буде вичерпана на цілий рік. Коли рослини відцвітуть, на їх місце можна просто поставити нові горщики.

Щоб у вас було якомога менше проблем при заміні рослин, добирайте контейнери з квітами однакового розміру. А щоб замаскувати пластикові краї горщиків, ґрунт навколо посадок варто замульчувати.


Шкідникам – зась!

Справжня трагедія для городника – виявити на своїх посадках «непроханих гостей», які чавкають листям капусти або обгризають боби. Позбавлення від шкідників – процес довгий і виснажливий. Набагато простіше не допускати їх появи. А допомогти в цьому може грамотне розміщення рослин на грядках.

Так, якщо посадити по периметру всього городу нагідки (календулу), то можна захистити його від багатьох шкідливих комах. Співіснування рекомендоване також бобовим культурам і кукурудзі, яка в цьому випадку відграватиме роль природної шпалери. Поруч з помідорами й салатом варто висадити базилік – це допоможе поліпшити їх смак і відігнати мошкару та комарів.

 


Збільшення ділянки й підживлення

Якщо ґрунт на ділянці бідний живильними елементами, доведеться провести роботу з його підгодівлі. Але можна вчинити й іншим способом – висадити рослини в мішки із землею належної якості. Така ідея повинна обов’язково сподобатися власникам невеликих ділянок.

Купіть велику упаковку універсального ґрунту для овочевих культур. Знайдіть для пакета постійне місце на ділянці й за допомогою великого ножа, відступивши від краю близько 5 см, по периметру виріжте в мішку великий прямокутник. Висадіть у землю розсаду і вирощуйте її як на звичайній грядці. У таких мінігрядках цілком можуть дозріти картопля, цибуля, буряк, салат, горох та будь-які трави.

Майте на увазі, що після висаджування рослин рухати упаковку з ґрунтом не можна, тому визначтеся з місцем її розміщення заздалегідь.

Сподіваємося, ця інформація стане вам у пригоді. Щедрого врожаю!

Джерело:https://pidkazka.com/dachni-porady-dlya-tykh-u-koho-malo-chasu/