вівторок, 9 лютого 2021 р.

Здоровшай душею і тілом

 


Здоров’я – це ще не все, але все без здоров’я – ніщо.

Сократ

Здоров’я – найголовніший скарб людини. Протягом усього життя можна заробити багато грошей, здобути славу та визнання, купити машину, мати можливість подорожувати різними містами і країнами… За великого бажання реально досягти всього, чого ви хочете, однак здоров’я купити неможливо.

«У здоровому тілі – здоровий дух». Із цим висловом важко не погодитися. Усі життєві процеси, настрій, думки залежать від чіткості роботи людського організму. Коли він страждає, з’являється негатив, який перероджується у роздратованість, злість, гнів, інші «погані» емоції.

Визначень здоров’я дуже багато. Але відоме одне загальноприйняте: здоров’я – це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороби або фізичних вад (так записано у преамбулі Статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я ще 1948 року).

Фізичне, психічне і соціальне здоров’я взаємопов’язані. На базі фізичного здоров’я розвивається соціальне, а на основі фізичного й соціального формується психічне здоров’я людини.

Здорова людина не має обмежень у виборі професії, форми і виду відпочинку, улюблених занять.

Здорова людина не витрачає кошти на ліки, численні медичні дослідження, лікування взагалі.

Отже, здоров’я людини в її руках. Лише вона відповідає за стан свого фізичного, психічного та соціального здоров’я .

У трактаті давньоримського політика і філософа Цицерона «Про обов’язки» є такі рядки: «Обов’язки мудрого – піклуватися про своє майно, здоров’я, не роблячи нічого супротив звичаїв, законів… не тільки заради себе, але заради дітей, рідних, друзів, а особливо заради держави, бо надбання окремих осіб складають багатство громади».


До уваги користувачів – віртуальна виставка «Здоровшай душею і тілом», яку підготував відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка. Запрошуємо до перегляду!

Використані матеріали


Альбісетті В. Мати здорову особистість [Текст] / Валеріо Альбісетті ; [пер. Т. Курилець]. – Львів : Свічадо, 2013. – 77, [1] с.

Пропонуємо до вашої уваги чергову книжку Валеріо Альбісетті однієї з найвизначніших постатей сучасного психоаналізу. У ній автор говорить про необхідність зростати й розвиватися як зріла особистість, аби досягти психологічної рівноваги, душевного миру, аби будувати зрілі стосунки з іншими людьми в усіх сферах людської діяльності, аби, врешті-решт, виплекати здоровий образ Бога всесильного і водночас доброго та люблячого. Для широкого кола читачів.

 


Бочелюк В. Й. Психологія людини з обмеженими можливостями [Текст] : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / В. Й. Бочелюк, А. В. Турубарова. – Київ : Центр учбової літератури, 2011. – 260, [1] с.

У книзі проаналізовано теоретико-методологічні основи психології людини з обмеженими можливостями у межах спеціальної психології, окреслено предмет, об’єкт і завдання цієї науки. Також вказується на соціально-психологічні особливості людини з різними психофізичними порушеннями та основи її психологічної реабілітації. Значна увага приділяється основам психологічної готовності вчителів до педагогічної діяльності з дітьми з психофізичними порушеннями, визначено зміст і психологічну структуру педагогічної діяльності такого роду, методику її діагностики, а також систему корекційної роботи з підвищення рівня готовності вчителя до професійної діяльності. Для студентів, магістрів, аспірантів та викладачів вищих навчальних закладів, широкого кола читачів.

 


Гейґ М. Чому варто жити далі [Текст] / Метт Гейґ ; [пер. з англ. І. Лютенко]. – Харків : Фабула, 2019. – 255, [1] с.

Авторові цієї непересічної книжки, молодому британському письменнику Меттові Гейґу, вдалося подолати депресію – недугу, що забирає радість із нашого життя. Пройшовши крізь своє власне пекло, Метт Гейґ задумався над тим, що його особистий успішний досвід може подарувати надію іншим людям. Так народилася ідея відвертої розповіді про боротьбу з депресією. Тож учимося витримувати страждання, долаємо розпач і… живемо далі!

 


Долан П. Довго і щасливо. Відкиньте ілюзії про ідеальне життя [Текст] / Пол Долан ; з англ. пер. Валерія Глінка. – Київ : Наш формат, 2019. – 263, [1] с. – Бібліогр. в прим.: с. 234264.

У цій книзі професор Пол Долан, спираючись на різноманітні дослідження стосовно добробуту, нерівності й дискримінації, доводить, що багато людей занурені в міф про ідеальне життя. Пол Долан відстоює тезу про те, що тільки звільнившись від цього міфу, людина може віднайти справжнє щастя.

 


Дорогоцінна енциклопедія народного цілителя [Текст] / [Мороз Л. А. ; пер. з рос. І. Г. Данилюк]. – Донецьк : БАО, 2007. – 399 с.

Цілительство – великий дар, божественна природа якого не підлягає сумніву. Однак небагатьом відомо, що відкрити в собі здібності до цілительства здатен кожний із нас. Для цього потрібно лише пройти школу матері-природи, вивчити її таємні закони.

Ця книжка допоможе вам засвоїти й застосувати на практиці основні методи нетрадиційного лікування, в тому числі зцілення біоенергією та святим словом, лікування травами, продуктами бджільництва і багато іншого.

 


Єжова О. О. Здоровий спосіб життя [Текст] : навч. посіб. для проф.-техн. навч. закл. / О. О. Єжова ; Акад. пед. наук України, Ін-т проблем виховання АПН України. – Суми : Університетська книга, 2019. – 125 с.

Посібник створений відповідно до програми спецкурсу «Здоровий спосіб життя» в системі професійно-технічної освіти. У ньому розглянуто сучасні проблеми, що стосуються здоров’я людини та її способу життя. Зокрема, приділяється увага таким актуальним питанням, як ціннісне ставлення до здоров’я, вибір продуктів харчування, вплив слабоалкогольних напоїв на організм людини, використання у спілкуванні мобільного телефона, лихослів’я тощо. Посібник адресований учнівській молоді, вихователям і батькам.

 


Ільїна С. І. Здоровя на вашому столі [Текст] : пер. із 6-го рос. вид. / Світлана Ільїна. – Київ : Медицина, 2018. – 335 с.

Книга відомого лікаря-дієтолога Світлани Ільїної «Здоров’я на вашому столі» адресована всім, хто хоче бути здоровим і подолати недугу. Наші далекі предки набагато краще за нас знали навколишній рослинний світ, добре розумілися на цілющих властивостях рослин, уміли їх збирати, заготовляти, лікуватися ними. Людина буде здоровішою, зробить своє життя щасливішим, коли щодня споживатиме те, що дарує їй Природа.

 


Карачина М. Never Stop [Текст] / Марі Карачина ; [пер. з рос. С. Дворницького]. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 214, [7] с.

Хочете змінити своє життя, але не наважуєтеся зробити перший крок? Мрієте стати стрункими та здоровішими, але не знаєте з чого почати? Намагаєтеся подолати стрес і впорядкувати свої думки? Не відкладайте «на завтра». Ця книжка гарний спосіб почати позитивні зміни вже сьогодні. Марі Карачина учасниця світових марафонів та напівмарафонів, фітнес-тренерка й засновниця клубу «Skinny&Strong» переконана, що біг це значно більше, аніж просто вид спорту. Це спосіб упорядкувати своє життя, загартувати дух та силу волі, навчитися ставити цілі й досягати їх. Адже рух це життя. А книжка, яку ви тримаєте у руках, лише маленький стимул, перший крок до того, щоб змінити звички та почати вдосконалювати світ навколо вас. Тож узувайте кросівки і never stop!

 


Міхеєнко О. І. Загальна теорія здоровя [Текст] : навч. посіб. / О. І. Міхеєнко. – Суми : Університетська книга, 2019. – 155 с.

Для оздоровчої освіти актуальною залишається проблема опрацювання змісту знань про здоров’я, що формують інтегративне бачення людини, її здоров’я як багатовимірного процесу, розвивають здатність аналізувати, узагальнювати, створювати оздоровчі теорії і концепції, творчо та ефективно здійснювати оздоровчу діяльність, шукати оптимальний індивідуальний шлях до здоров’я. Посібник призначений для тих, хто присвятив себе оздоровленню, профілактиці, психофізичній реабілітації, а також розрахований на широке коло читачів, яких цікавить проблема здоровя.

 


Москоні Л. Їжа для мозку. Наука розумного харчування [Текст] / Ліса Москоні ; пер. з англ. Валерія Глінка. – Київ : Наш формат, 2019.

Наш мозок – особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Однак поради, які ми щодня бачимо в Інтернеті, часто суперечливі й непослідовні. Одного дня ми читаємо, що треба за будь-яку ціну уникати холестерину, а наступного – що він, навпаки, підтримує здоров’я мозку. Проблема таких сенсаційних заяв у тому, що лише мізерну їх частку було ретельно перевірено. То якою має бути їжа для мозку? Чи здатна сама лише оливкова олія врятувати від «Альцгеймера»? Яка глюкоза потрібна нашому мозкові? І як зробити свій корисний раціон не тільки поживним, а й смачним?

 


Сакс О. Пробудження [Текст] / Олівер Сакс ; пер. з англ. Тетяна Кирлиця. – Київ : Наш формат, 2017. – 445, [1] с.

«Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом» – це збірка незвичайних історій пацієнтів, з якими працював доктор Сакс. Його пацієнти втратили спогади, вважають власні кінцівки «чужими», мають незбагненні здібності до складних обчислень і безліч інших відхилень від «норми», які показують, наскільки наш світ розмаїтий.

 


Стороженко Г. Людина та її тіло [Текст] : [для дітей мол. шк. віку] / Галина Стороженко. – Харків : Ранок, 2018. – 62, [1] с.

Книга у зрозумілій та цікавій формі ознайомить юного читача з будовою людського тіла. За допомогою енциклопедії школяр зможе дізнатися безліч цікавих і корисних фактів з області анатомії та фізіології людини. На кожному розвороті на юного дослідника чекають цікаві факти, завдання або запитання і яскраві ілюстрації. Видання призначене для дітей молодшого шкільного віку.