понеділок, 5 листопада 2018 р.

Інформаційна година "Мова – глибина тисячоліть" (До дня української писемності і мови)

31 жовтня для підопічних Чернігівського геріатричного пансіонату працівниками відділу абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка була проведена інформаційна година "Мова – глибина тисячоліть"  (До дня української писемності і мови). Слухачам розповіли про значення мови як одного з чинників консолідації нації, про історію запровадження свята, про книги, в яких освітлюється історія, розвиток і сучасний стан української мови.
  Першою була представлена книга С. С. Губерначук "Трипілля і українська мова" (Губерначук С. С. Трипілля українська мова / Станіслав Губерначук. – Київ : Стебеляк М., 2010. – 231 с. : іл.), у якій автор простежує найдавніші витоки української мови, доводить спадкоємний зв'язок між мовно-культурним світом українців та мовно-культурним світом творців Трипільської цивілізації, тобто людності Праукраїни VI–III тис. до н.е.
  Про історію, розвиток, значення української мови, про місце, яке вона займає серед сучасних мов світу розповідають книги:
  Ткаченко О. Б. Українська мова і мовне життя світу / О. Б. Ткаченко ; НАН України, Ін-т мовознав. ім. О. О. Потебні. – Київ : Спалах, 2004. – 271 с.
  Українська мова у XX сторіччі: історія лінгвоциду / Друзі т-ва ім. Григорія Ващенка ; упоряд.: Л. Масенко, В. Кубайчук, О. Демська-Кульчицька ; за ред. Л. Масенка. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2006. – 399 с.
  Зміна суспільно-політичного ладу в Україні позначилась і на розвитку мови, почався її новий етап. Вона стала державною мовою і все частіше використовується при звичайному спілкуванні людей. Для тих, хто хоче удосконалити свою мову, рекомендовані книги:
  Гриценко Т. Б. Українська мова за професійним спрямуванням : навч. посіб. для вищ. навч. закл. / Т. Б. Гриценко. – Київ : Центр учбової літератури, 2010. – 623 с.
  Стахів М. О. Український комунікативний етикет / М. О. Стахів. – Київ : Знання, 2008. – 245 с.
  Духовна і культурна спадщина кожного народу унікальна. Для того, щоб її передати найбільш повно необхідне письмо, книги. Із зацікавленням слухачі зустріли розповідь про рукописні книги і стародруки ХI – ХVIII ст., зібрані у Державному музеї книги і друкарства Української РСР. Про них розповідається у книзі Державний музей книги і друкарства Української РСР : Фотопутівник. – К.: Мистецтво, 1981. – 127 с.
  Мова – скарб кожного народу і її треба берегти, адже за словами Ліни Костенко: "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову".


 Автор: бібліотекар відділу абонемента 
Губко В. Ю.