вівторок, 30 травня 2023 р.

До Міжнародного дня захисту дітей

 


Добірка книг з виховання – до Міжнародного дня захисту дітей

1 червня – Міжнародний день захисту дітей. Це свято було засноване в листопаді 1949 року у столиці Франції Парижі рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок – з турботою про долі дітей усього світу (бо ж чужих дітей не буває).

Діти – маленькі частинки великого щастя, ім’я якому – Життя! Діти – це диво, яке наповнює життя кожного дорослого щирою радістю і теплотою. Діти так потребують любові, турботи й батьківської ласки! Так хочеться, щоб кожне дитяче серце не було обділене цим маленьким, але таким важливим щастям!

На жаль, через війну сьогодні це свято відзначається з ноткою тривоги, печалі та розумінням того, що зараз українські дітки потребують особливого захисту й підтримки від нас і всього світу. У День захисту дітей хочемо побажати кожній дитині міцної сім’ї, безтурботного дитинства, а найголовніше – мирного ясного неба! Нехай дитячі усмішки освітлюють нашу планету і кожен із маленьких мешканців Землі буде здоровий та щасливий! Зігріваючи теплом і любов’ю кожне дитяче серце, об’єднуючи зусилля заради майбутнього, ми виховуємо достойних українців, які неодмінно стануть гордістю держави. Діти – наше майбутнє, а значить – майбутнє України.

А батькам зичимо терпіння, сил, доброти і ніжності. Не забувайте, що саме ви відповідаєте за щасливе та безпечне дитинство своїх синів і доньок!

 

Пропонуємо до вашої уваги добірку книг з виховання дітей. Можливо, ці видання стануть у пригоді батькам, бабусям і дідусям, допоможуть представникам різних поколінь краще зрозуміти одне одного, розкриють секрети взаєморозуміння та поваги між батьками й дітьми. Усі ці книжки є в Чернігівській ОУНБ. Ласкаво просимо до бібліотеки!

 


159.9

Б 88

Бронсон По. Батьки в шоці: новий погляд на виховання / По Бронсон, Ешлі Меррімен ; [пер. укр. І. Семенюк]. – Харків : Ранок : Фабула, 2019. – 396, [1] с.

Як ви виховуєте свою дитину? Читаєте спеціальну літературу, слухаєтеся власних батьків, радитеся з сусідами? А може, покладаєтеся на інтуїцію і життєвий досвід? А раптом вам скажуть, що всі звичні уявлення про виховання хибні?

По Бронсон та Ешлі Меррімен написали саме про це – про стереотипні принципи виховання, що насправді не дають очікуваного ефекту. У книзі йдеться про похвалу, обман і складний підлітковий вік. А також про те, чи потрібно розмовляти з немовлятами і що робити, якщо під час сімейного обіду почалася сварка. Спираючись на численні дослідження, автори спробували відповісти на найпоширеніші питання та зосередитися на типових ситуаціях, з якими стикається більшість батьків.

 


159

Г 80

Гресь А. Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків / Анна Гресь. – Харків : Основа, 2019. – 201 с.

Анна Гресь (справжнє ім’я –Наталія Чуб) – українська дитяча письменниця, практичний психолог, авторка численних книг для дітей і батьків, дитячих енциклопедій. Методистка сімейного центру «Boiko Family» (Харків).

Анна Гресь народилася 20 січня 1969 року в Харкові.

Закінчила Харківський державний університет, отримала диплом за спеціальністю «Психологія» (1980).

Сьогодні пані Наталія – мама трьох дітей: Катерини, Ігоря, Олександри.

До написання книг авторку підштовхнули її ж діти. Все почалося з того, що вона писала для них вірші й готувала сімейні книги. Взагалі, інтереси жінки багато в чому збігалися з інтересами родини, все своє життя пані Наталія будувала і продовжує будувати навколо неї. Отже, питання, які виникали у неї під час професійної діяльності, Анна Гресь обговорювала вдома з батьками, дітьми, чоловіком. Ідеї, які народжувалися в ході «мозкового штурму» в колі сім’ї, пані Анна вирішила відобразити у своїх книгах.

 


159

Д 40

Джей М. Визначні роки. Від 20 до 30. Вмикай на повну та досягай максимуму / Меґ Джей ; [пер. з англ. Л. Герасимчука]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 237, [3] с.

Часто можна зустріти молодь, яка вважає, що молодість триватиме довго, можна не замислюватися над проблемами, які доводиться вирішувати дорослим, адже в запасі ще багато часу. Але насправді роки летять швидко. Тому базу для дорослого життя потрібно будувати зараз, а не коли виповниться 30 років. Саме такий посил і несе в собі книга «Визначні роки. Від 20 до 30. Вмикай на повну та досягай максимуму», перекладена українською мовою. Вона включає реальні приклади людей, яким удалося використати роки своєї молодості з користю. Тут знайшлося місце і практичним рекомендаціям, які для кожного можуть стати трампліном у нове успішне життя.

 


74.9/371.018

Д 72

Дракермен П. Французьке виховання : історія однієї америк. мами в Парижі / Памела Дракермен ; [пер. з англ. Вікторія Наріжна]. – Київ : Критика, 2013. – 314, [1] с.

У назві авторка заклала основу своєї книги, а саме – французьку методику виховання, яка захопила та вразила її. Ця методика базується на тому, що дитина не розбещується, а її поведінка має бути в рамках, і все це – в суворій дисципліні. Проте крім жорсткої сторони є й інша, яка базується на невичерпній повазі та гідності у спілкуванні. Дитина в такому підході не уявляється безвільним суб’єктом, а вважається повноправним учасником життя і має право на висловлення своїх думок.

 


159

К 39

Кілбі Е. Розблоковане батьківство : як виростити здорових і щасливих дітей в епоху інформаційних технологій / Елізабет Кілбі ; [пер. з англ. Р. Ладохіної]. – Київ : КМ-БУКС, 2019. – 247 с.

В останні десятиліття комп’ютери перетворилися на невід’ємну частину повсякденного життя, заполонивши не лише заклади, які ми відвідуємо, а й наші помешкання. Тож не дивно, що сучасні дітлахи практично від народження починають користуватися досягненнями новітніх технологій – комп’ютерами, планшетами, айфонами тощо. Однак як це може позначитися на їхньому здоров’ї та розвитку? На які небезпеки наражає? А чи дає використання комп’ютерів якісь переваги дітям дошкільного та раннього шкільного віку?

Про все це ви дізнаєтеся, прочитавши розумну і дуже корисну книжку британського психолога, доктора наук Елізабет Кілбі. Авторка висвітлює тему не лише як досвідчений фахівець, а й як мати трьох дітей, яка добре знає, про що говорить.

 


159

М 17

Максименко Д. С. Вчимося бути батьками. Школа для молодих батьків : практ. психологія / Д. С. Максименко. – Київ : Центр учбової літератури, 2018. – 199 с.

У книзі зібрано матеріали, які допоможуть молодим батькам у вихованні та розвитку дитини в перші три роки життя.

Книга рекомендується для широкого кола читачів, батьків і педагогів.

 

 


37

О-76

Остер Е. Шпаргалка для батьків  / Емілі Остер. – Київ : Vakaboo Publishing, 2019. – 381, [2] с.

Озброївшись даними, Емілі Остер виявляє, що загальноприйняті знання про батьківство та догляд за дітьми не завжди правильні. Авторка перевіряє та розвінчує міфи про грудне вигодовування (не панацея), тренування сну (не так уже й погано!), перші слова (діти, які починають рано розмовляти, не обов’язково стають геніями) та багато інших. Вона також дає поради батькам про те, як повернутися на роботу, як думати про дисципліну трирічної дитини, як бути у стосунках і бути батьками водночас.

 


159.922

П 30

Петрановська Л. В. Якщо з дитиною складно / Людмила Петрановська ; [пер. з рос. О. Рибки]. – Харків : Vivat, 2020. – 160 с.

Дорослі не розуміють потреб і захоплень власних дітей, а діти не слухаються, нехтують правилами та брешуть. Експертка у сфері виховання допоможе знайти спільну мову з дитиною, розв’язати конфліктні ситуації, зберегти терпіння та віднайти розуміння й мир у сім’ї.

 


373

П 35

Пихтіна Н. П. Теорія і методика ігрової діяльності дітей : навч. посіб. / Н. П. Пихтіна ; Ніжин. держ. пед. ун-т ім. М. В. Гоголя. – Київ : КНТ, 2019. – 267 с.

Зміст навчального посібника розроблений відповідно до навчальної програми «Теорія і методика ігрової діяльності дітей». Змістові модулі стосуються теоретичних аспектів застосування гри у роботі з дітьми, аналізу гри як засобу соціалізації дитини, організації та педагогічного керівництва творчими іграми й іграми з правилами, навчально-виховних та корекційно-терапевтичних можливостей гри. Може бути доцільним для використання студентами спеціальності «Дошкільна освіта», викладачам, фахівцям закладів дошкільної освіти, батькам дошкільників.

 


37

Р 18

Райшер Е. Супербатьки: 75 успішних стратегій виховання / Еріка Райшер ; [пер. з англ. Т. Заволоко]. – Київ : КМ-БУКС, 2018. – 208 с.

«Супербатьки» – повний посібник з виховання, побудований на дотриманні 75 досить простих, однак по-справжньому ефективних правил. У ньому ви знайдете безліч корисних практичних порад стосовно розв’язання проблем, з якими батькам доводиться стикатися мало не щодня. Ідеться, зокрема, про аналіз можливих сценаріїв поведінки, приклади розподілу обов’язків у родині, принцип визначення основних пріоритетів. Досить докладно розповідається про такі ключові у справі виховання дітей техніки, як переосмислення, емпатія, повторення, справедливе попередження, припинення дії, винагорода, тренування емоцій. Загалом мета цього видання – допомогти вам створити сімейне життя своєї мрії.

Для сучасних батьків, які постійно прагнуть до самовдоско