вівторок, 27 березня 2018 р.

З квітня кожен українець зможе обрати свого сімейного лікаря

Уже зовсім скоро, а саме 2 квітня 2018 року розпочнеться анонсована раніше кампанія з обрання сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, яка отримала назву «Лікар для кожної сім’ї». Цю інформацію на спеціальній прес-конференції повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.
Отже, українці зможуть самостійно обирати лікаря, незважаючи на місце своєї реєстрації чи фактичного проживання. Для цього слід підписати з ним спеціальну декларацію, інформація про яку відображатиметься в електронній системі охорони здоров’я (eHealth). Завдяки цьому уже з літа 2018 року спеціально створений орган Національна служба здоров’я України буде направляти кошти у медичний заклад за кожного пацієнта. Для цього медичний заклад повинен бути підключеним до системи eHealth.
Щоб пацієнти знали, що в даному конкретному закладі охорони здоров’я вже є змога підписувати декларації з лікарями первинної ланки, на їхніх дверях буде наліпка: «Тут можна обрати свого лікаря».
Старт підписної кампанії заплановано на 2 квітня 2018 року. Скільки вона триватиме, поки сказати важко. У МОЗ стверджують, що обрати лікаря встигнути всі. Проте краще не затягувати з цим питанням, адже якщо лікар вже матиме 2000 пацієнтів, він може відмовити пацієнту.

Отже, щоб підписати декларацію, треба:
  1. Обрати лікаря.
  2. Переконатися, що вже зараз можна підписати декларацію в медичному закладі, де здійснює прийом своїх пацієнтів обраний лікар.
  3. Взяти паспорт, ідентифікаційний код, мобільний телефон та свідоцтво про народження дитини (якщо обирається лікар для дитини віком до 14 років) та піти до медичного закладу.
  4. Звернутися до реєстратури з проханням підписати декларацію з певним лікарем.
  5. Почекати, поки уповноважена особа (працівник реєстратури, медсестра чи лікар) введуть усі необхідні дані до системи eHealth.
  6. Повідомити код, який буде надіслано на ваш телефон за допомогою SMS.
  7. Перевірити всі дані у роздрукованій декларації та підписати її у двох примірниках.
  8. Зачекати, поки працівник медичного закладу підтвердить дійсність декларації електронним підписом та відправить її в систему eHealth.
Отже, уже зовсім скоро українці матимуть змогу звертатися за медичною допомогою на первинній ланці там, де їм зручного, і до того лікаря, якого самостійно оберуть.

Немає коментарів:

Дописати коментар