четвер, 5 серпня 2021 р.

До 30- річчя Незалежності України

 


Ким був Франко? Якому виду діяльності цієї надзвичайної людини віддати перевагу, розповідаючи про неї? Поет? Прозаїк? Драматург? Або просто письменник?. Але ж до того ще й фольклорист, науковець, перекладач, театрознавець, історик, економіст, філософ. А може, пророк у своїй вітчизні, національний проповідник? Ще одна цікава книга з серії «Знамениті українці»

83.3(4УКР)8У
   Ф83

 
Панасенко, Тетяна Михайлівна. Іван Франко [Текст] / Т. Панасенко. - Харків : Фоліо, 2013. - 121, [1] с.


Видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, етнограф... Його творчий доробок становить понад 50 томів, серед його праць — твори на кількох європейських мовах. Тому не дивно, що в листопаді 1915 року віденський науковець Йосиф Застирець звернувся до Нобелівського комітету з пропозицією відзначити діяльність «найбільшого українського і одночасно слов'янського поета і вченого», «великого провідника свого народу, міжнародного генія» Івана Франка Нобелівською премією. На жаль, через півроку Івана Яковича не стало — смерть виявилася прудкішою за світове визнання.

середу, 4 серпня 2021 р.

До 30 - річчя Незалежності України

 


«Мої дні – це тканина з чудних контрастів: я живу плачучи, я плачу сміючись. Бажаючи плакати, я смішу інших», – зробив гірке зізнання поет в епіграфі до байки «Тюхтій та чванько». Чому він так написав, дізнаєтеся, прочитавши книгу Юлії Коляди та Ігоря Коляди «Петро Гулак-Артемовський».

821.09(477)

Г 94

Петро Гулак-Артемовський [Текст] / Ігор Коляда [та ін.]. – Харків : Фоліо, 2019. – 118, [2] с.

Серед тих, хто продовжив реалістичні традиції Івана Котляревського, хто закладав основи нової української літератури, почесне місце належить Петрові Гулаку-Артемовському (1790–1865). Він створив чимало романтичних балад, віршованих і прозових послань, перекладів, віршів побутового характеру, проте здобув популярність перш за все як байкар-новатор. Використовуючи скарби українського фольклору, його гумор, художні засоби, народну розмовну мову, поет створив та поширив жанр байки і приказки, випробувавши, по суті, всі найголовніші різновиди цього жанру – від байки-казки Ж. де Лафонтена та І. Хемніцера до класичної байки І. Крилова.

До 30 - річчя Незалежності України

 


Український народ зберігся сам і довів власне право на незалежність коштом культури.

Про ідею української державності мріяли десятиліттями, та зрештою історик Михайло Грушевський, письменник Володимир Винниченко, критик і публіцист Симон Петлюра втілювали її в життя 1918 року.

Потужна хвиля літераторів та митців Розстріляного відродження власною творчістю й ціною своїх життів не дала поглинути підкорену більшовиками Україну. Українські традиції продовжують свій розвиток і в наш час.

Про культурних діячів, письменників, музикантів, мовознавців ітиметься в наступній частині нашого огляду «Знамениті українці».

 


Блажен народ, що мав такого сина,

Там, де його терниста путь ішла,

З нових квіток і колосків звила

Вінок йому безсмертний рідна Україна

Максим Рильский

 

821.09(477)
   К83

Коломієць, Ростислав Григорович. Марко Кропивницький [Текст] / Ростислав Коломієць. - Харків : Фоліо, 2019. – 117с.

 

Фундатор українського професійного театру Марко Кропивницький (1840—1910) був на рідкість обдарованою людиною. Він створив понад 40 п’єс, заснував перший національний професійний театр на теренах Східної України (уславлений театр корифеїв), виховав ціле покоління українських акторів-професіоналів. Його чудові акторські дані (зіграв більше 500 ролей) доповнювалися прекрасним голосом — високим басом. Крім того, Марко Лукич написав мелодії для багатьох п’єс, розумівся на образотворчому мистецтві (це дозволяло йому керувати створенням декорацій), був тонким і спостережливим психологом, що постійно проявлялося у його роботі як режисера. Ще за життя Кропивницького називали «батьком українського театру», «українським Мольєром» і «українським Шекспіром», а його прогресивні ідеї актуальні й у наш час.