вівторок, 27 жовтня 2015 р.

10 книг, які допоможуть позбутися осінньої депресії

Осінь прийшла не лише з дощем та холодом, а й сумним настроєм та бажанням тепла і любові. Щоб трішки розвіяти цю осінню меланхолію пропонуємо 10 книг, які допоможуть відволіктися від похмурої погоди за вікном.
 
1. «Ліки від меланхолії» Рея Бредбері  - збірка різних оповідань, які об`єднує одна думка: як би погано не було, завжди має бути місце для надії та дива. 
 
2. «Троє у човні (не кажучи про пса!)» Джерома Клапка Джерома – гумористична повість, написана понад 125 років тому, і досі викликає посмішку на обличчях читачів, тому обов`язково покращить Вам настрій осіннього дня. 

3. Ще один комедійний твір – усім відомий роман  Іллі Ільфа та Євгена Петрова «12 стільців». А щоб підсилити ефект, подивіться екранізацію книги :)

4. «Мандрівний замок Хаула» Діани Вінн Джонс – класична, але неймовірно дотепна казка про диво, яке чекає на кожного з нас, і часто у найбільш несподіваний момент.
 
5. «7 таємниць успіху. Історія надії» Річарда Вебстера – книга, передовсім, про віру в себе та в людей навколо. Це свого роду порадник, який навчать бачити у всьому хороше, добірка правил, які можуть радикально змінити ваше життя.
 
6. «Правила виноробів» Джона Ірвінга – історія постійних змін, коли замість однієї життєвої платформи з`являється інша, коли щоразу змінюється оточення та люди, а смуток чергується з радістю. Історія, яка показує: не все нове – погане, а після дощу завжди з`являється сонце.
 
7. Еміс Кінґслі подарував світові чудовий роман «Щасливчик Джим». Головний герой має мрію, і щоб її досягти, мусить миритися з рутиною роботою. Але все змінюється того дня, коли він зустрічає дівчину...
 
8. Елізабет Ґілберт здобула світову славу завдяки роману «Їсти, молитися, кохати» - історії про те, як знаходити радість у дрібницях, коли здається, що життя ось-ось закінчиться, як не втрачати надію та як розірвати рутинне коло і насолоджуватися життям на повну силу.
 
9. «Вафельне серце» - твір із дивною назвою, написаний норвезькою письменницею Марією Парр, розповідає історію двох дітей, абсолютно протилежних за характером – непосидючої Лени та спокійного Трілле. Вони разом граються, потрапляють у різні пригоди, вдають із себе вуличних музикантів, будуть Ноїв ковчег та із задоволенням їдять вафлі. Вони – друзі-нерозлийвода, до поки все не змінюється. Що переможе: драма чи дружба? 
 
10. Марк Леві у своєму творі «Кожен хоче кохати» показав – коли нічого не залишається, потрібно шукати кохання. І все у вас буде добре :)

10 фактів, чому цукор шкідливий для організму

Звичка додавати цукор в напої та їжу властива багатьом людям. Зрозуміло, кожен сам визначає, чи продовжувати слідувати звичці і далі чи, обмеживши вживання цього солодкого продукту, позбутися звичного каву з цукром. Про те, що «цукор шкідливий», сказано багато слів, і це відомо кожному, але далеко не кожна людина зможе відразу сказати, в чому саме полягає його шкоду, на які гормони він впливає, чому не створює почуття насичення і може викликати жирової метаморфоз печінки.У цукру, ймовірно, можуть знайтися і корисні якості, але в даному випадку розглядаються тільки ті, які несуть із собою шкоду. Вони були зібрані і розглянуті в замітці «10 Disturbing Reasons Why Sugar is Bad For You» Кріса Гуннарса (Kris Gunnars), опублікованій ресурсом Authority Nutrition, який вважає, що в сучасному раціоні цукор є основним шкідливим інгредієнтом. У даній замітці не просто розповідається про те, що цукор несе шкоду, але і розповідається, які процеси в організмі він викликає, яким сприяє і чому ці процеси не корисні для людини.Поза всяким сумнівом, на різних людей цукор впливає по-різному. У одних людей шкідливий вплив цукру може проявлятися значно сильніше, ніж у інших. У цьому випадку мова йде про непереносимості цього продукту. Крім того, у своїй замітці Кріс Гуннарс спирається на результати певних досліджень. Не виключено, що в рамках інших досліджень були отримані інші результати. Адже будь-яка інформація з Інтернету призначена лише для роздумів. Рекомендації по підтримці і відновленню здоров'я може дати тільки лікар.
1. Цукор не містить важливих поживних речовин і шкідливий для зубівНайімовірніше, ви чули про це мільйони разів, але ці прості факти варті того, щоб їх повторити.Додаються в їжу і напої цукру (як сахароза, так і фруктоза) мають високу калорійність і при цьому не містять корисних поживних речовин. Це називається «порожніми калоріями». У цукрі немає білків, необхідних людині жирів, вітамінів і мінералів, тільки енергія. Якщо людина отримує 10-20% калорій з цукром (або навіть більше), це може призвести до значних ускладнень і викликати недостатність поживних речовин.Крім того, цукор дуже погано впливає на здоров'я зубів, оскільки забезпечує легкозасвоюваній енергією хвороботворні бактерії в порожнині рота.
2. Фруктоза може призвести до жирового метаморфозу печінкиЩоб зрозуміти, чому це відбувається, слід розібратися, як саме цукор переробляється організмом. Потрапляючи в кров з травного тракту, він розпадається на два простих цукру: глюкозу і фруктозу.Глюкоза знаходиться у всіх живих клітинах на планеті, її зазвичай немає необхідності отримувати з їжі, організм сам виробляє її.Інакше йде ситуація з фруктозою. Людський організм її не виробляє, принаймні в скільки б то не було значних кількостях, і просто не володіє фізіологічною потребою в ній.З тієї причини, що організму вона не потрібна, фруктоза в скільки б то не було помітних кількостях може метаболизироваться тільки печінкою. Це не створює ускладнень у разі, якщо її вжито в їжу небагато (у фруктах, наприклад). Фруктоза легко перетворюється в глікоген (тваринний крохмаль) і зберігається в печінці до тієї пори, поки він не буде потрібно організму.Якщо ж печінка переповнена глікогеном набагато більше, ніж зазвичай, вживання фруктози у великих кількостях перевантажує печінку, змушуючи її перетворювати фруктозу в жир.Якщо постійно додавати в їжу і напої значні кількості цукру, може виникнути жирової метаморфоз печінки та інші значні ускладнення.Слід пам'ятати, що все це не стосується фруктів. Вживаючи в їжу фрукти, просто неможливо переїсти фруктози.Грають свою роль і індивідуальні особливості людського організму. Здорові та активні люди здатні перенести більше цукру, ніж неактивні, чий раціон багатий вуглеводами і висококалорійний.
3. Чим небезпечне перетворення фруктози в жир?Коли фруктоза перетворюється в печінці в жир, він складається із часток «поганого» холестерину дуже низької щільності (VLDL-холестерину). Зрозуміло, не весь жир виходить, частина його може залишитися в печінці.Це може призвести до подібного з алкогольною жировою дистрофією печінки захворюванню - неалкогольна стеатозу (неалкогольна жировому гепатозу) - Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), що є на Заході зростаючою проблемою зі здоров'ям, тісно пов'язаної з розладами метаболізму.Дослідження показують, що пацієнти з ожирінням печінки вживають в 2-3 рази більше фруктози, ніж середня людина.

4. Цукор може викликати інсулінову резистентність, провідну до метаболічного синдрому і діабетуІнсулін - дуже важливий гормон людського організму. Він дозволяє глюкози (цукру в крові) досягати клітин через потік крові і «повідомляє» клітинам про те, що треба починати спалювати глюкозу, а не жир.Надлишок глюкози в крові високотоксичний і є однією з причин таких ускладнень діабету, як сліпота.Одним з наслідків метаболічної дисфункції, спричиненої неправильним харчуванням, є те, що інсулін перестає працювати так, як йому слід. Клітини стають «резистентними» (опірними) до нього.Цей стан відомо під назвою інсулінової резистентності і вважається провідним чинником багатьох захворювань, в числі яких - метаболічний синдром, ожиріння, серцево-судинні захворювання і особливо діабет другого типу.Багато досліджень показують, що вживання цукру тісно пов'язане з інсуліновою резистентністю, особливо коли цукор вживається у великих кількостях.

5. Інсулінова резистентність може розвинутися в діабет другого типуКоли клітини організму стають резистентними до надаваному інсуліном ефекту, бета-клітини в підшлунковій залозі починають виробляти його більше. І це стає критичним моментом, оскільки хронічно підвищений рівень цукру в крові здатний завдати серйозної шкоди.Інсулінова резистентність прогресує, і підшлункова залоза не здатна впоратися із завданням вироблення інсуліну в кількостях, достатніх для зниження рівня цукру в крові.У такому випадку рівень цукру в крові піднімається, і діагностується діабет другого типу. Беручи до уваги той факт, що вживання в їжу цукру може призвести до інсулінової резистентності, немає нічого дивного, що люди, що вживають підсолоджені цукром напої, ризикують захворіти діабетом другого типу на 83% сильніше, ніж ті, хто від таких напоїв утримується.

6. Цукор може призвести до ракових захворюваньРакове захворювання полягає в неконтрольованому зростанні і діленні клітин. Інсулін є одним з ключових гормонів, що регулюють це зростання.З цієї причини багато вчених вірять у те, що постійно підвищений рівень інсуліну, що викликається вживанням цукру, вносить свій внесок у розвиток ракових захворювань.На додаток ускладнення з метаболізмом, пов'язані з вживанням цукру, є відомим чинником, що сприяє запальним процесам, ще однією потенційною причини виникнення раку.Численні дослідження показують, що люди, які їдять багато цукру, значно більше ризикують піддатися ракового захворювання.
7. Цукор слабо знижує відчуття голодуДалеко не всі калорії однакові. Різні види їжі можуть надавати різний ефект на людський мозок і гормони, контролюючі вживання їжі. Дослідження показують, що фруктоза не дає того почуття ситості, яке забезпечується глюкозою.В рамках одного з досліджень люди пили підсолоджені фруктозою або глюкозою напої. У тих, хто пив напої на фруктозі, відзначалася менша активність в центрі насичення мозку, і вони відчували себе більш голодними. Було також проведено дослідження, в ході якого було встановлено, що фруктоза і близько не знижує рівень «гормону голоду» греліну в тій же мірі, що і глюкоза.Оскільки калорії в цукрі не "наповнені» поживними речовинами, захоплення їм може призвести до підвищеної калорійності раціону.

8. Оскільки цукор веде до сильної виробленні дофаміну в мозку, він викликає звиканняУ багатьох людей цукор може викликати звикання, оскільки він веде до вироблення дофаміну в мозку. Проблема цукру і нездорової їжі полягає в тому, що вона викликає сильну вироблення дофаміну, набагато більшу, ніж натуральна їжа.З цієї причини люди, схильні швидко формувати свої звички, можуть стати сильно залежними від цукру і нездорової їжі. «Все добре в міру» в даному випадку може виявитися поганим втіхою для тих людей, хто до такої їжі вже звик, оскільки єдиний спосіб подолання залежності полягає в утриманні від того, що її викликало.
9. Цукор - провідний чинник ожиріння у дітей і дорослихТой вплив, який цукор чинить на гормони і мозок, веде до набору ваги. Оскільки цукор знижує відчуття насичення і викликає звикання до нього, люди втрачають контроль над кількістю вживаної ними їжі.Тому немає нічого дивного в тому, що ті люди, які вживають багато цукру, з більшою ймовірністю знайдуть зайву вагу або навіть ожиріння. І це стосується всіх вікових груп.Численні дослідження виявили статистичний зв'язок між вживанням цукру і ожирінням. Цей зв'язок особливо сильна у дітей, які щодня п'ють підсолоджені цукром напої. У них ризик ожиріння на 60% вище, ніж у тих дітей, які від таких напоїв утримуються.Якщо людина хоче позбутися зайвої ваги, йому слід істотно скоротити вживання цукру.
10. Не жир, а саме цукор збільшує рівень холестерину і веде до захворювань серцяБагато десятиліть люди звинувачували в серцевих недугах насичені жири, вважаючи їх харчової небезпекою номер один. Нові дослідження, на які посилається у своїй замітці Кріс Гуннарс, показують, що насичені жири нешкідливі.За новими уявленнями саме цукор, а не жири, є одним з основних факторів розвитку захворювань серця. І причиною тому - шкідливе вплив фруктози на метаболізм.Дослідження показують, що вживання фруктози в значних кількостях може підвищити рівень тригліцеридів, маленьких щільних ліпопротеїнів низької щільності і окислених ліпопротеїнів низької щільності (дуже-дуже «поганого» холестерину). Крім того, воно підвищує рівень глюкози в крові і рівень інсуліну, ведучи до розвитку черевного ожиріння.Всі перераховані процеси є факторами ризику для розвитку захворювань серця. Тому немає нічого дивного в тому, що багато досліджень виявили тісний статистичну взаємозв'язок між вживанням цукру і ризиком розвитку захворювань серця.http://www.orthodox.od.ua/main/16449-10-faktov-pochemu-sahar-vreden-dlya-organizma.html