понеділок, 26 грудня 2016 р.

Творити добро

      Життя кожної людини цікаве і неповторне. Проте доля у  кожного складається  по різному.   Декому, на жаль, довелося сповна випити чашу горя, боротися  з несправедливістю і постійно сподіватися на краще.
«Підтримайте мене, щоб я міг зробити  посильний внесок у суспільство». Цей заклик  із  Декларації незалежності інвалідів повинен стукати у кожне небайдуже серце.
Як допомогти подолати бар’єри соціальної ізоляції людей з інвалідністю, як забезпечити реальні їхні права на гідне, повноцінне життя? Особливу роль у цьому процесі гуманізації громадської атмосфери покликані відігравати  бібліотеки.
З 2009 року у Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка працює центр по обслуговуванню користувачів з особливими потребами «Долати перешкоди разом».
Дружні стосунки склалося між бібліотекою  та Чернігівськім будинком інтернатом для громадян похилого віку та інвалідів.
Бібліотекарі намагаються максимально  задовольнити запити мешканців геріатричного  пансіонату, допомагають  їм перебороти почуття самотності, невпевненості в собі та своїх силах, повернути віру в себе.
Для якісного надання послуг підопічним інтернату булу вивчені їх потреби, сформовані  добірки літератури, організовано доукомплектування з обмінно-резервного  фонду, складені спільні плани роботи.
Кажуть, не хлібом єдиним  живе людина. Кожна має в душі крихітну часточку віри у велике свято. Кожен прагне добра, світла, надії.
Працівники  бібліотеки не лише за своїми обов’язками, й за покликом душі піклуються про своїх підопічних: проводять виїзне обслуговування користувачів пансіонату: обмін та видача книг. До Всесвітнього дня інваліда кожен рік проходять масові заходи: вечори, зустрічі з цікавими людьми, бесіди. Особливо запам’ятались тематичні вечори  «Повір у себе», «Люди для людей»,  «Кожному читачу свою книгу».
Бібліотекарі максимально намагаються розкрити таланти користувачів центру.
Чернігів і зорі – моя сторона!
У синім просторі дощіяк струна!
Верба і калина, Десни течія
Мій рідний Чернігів – ти – пісне моя!

Це вірші  пенсіонера – інваліда  Аверьянова Валерія Олександровича. Любов до поезії  у нього з дитинства. Валерій Олександрович освічена людина. Має дві вищи  освіти. У 2015 році  пройшов його літературний вечір: щирий  та цікавий за змістом, з розповіддю про його дитинство, читанням віршів, піснями, іншими номерами художньої самодіяльності. Його вірші були опубліковані у місцевій газеті «Гарт». Наша мрія знайти спонсорів  для видання поетичної збірки автора.

Нелегкі часи та особиста трагедія не зломили ще одну мешканку інтернату Ліну Павлівну Рязанову. Від смутку та зневіри їй рятує творчість.  Чудові квіти з паперу, виготовленні цією старанною жінкою, прикрашають сцену геріатричного пансіонату.

Зелінська  Наталія Андріївна, для якої  з молодих літ будинок – інтернат став домівкою, оскільки з дитинства має обмежені фізичні можливості, не здається. Картини  вишиті   її  руками   вражають яскравими фарбами.  Неодноразово  ОУНБ     ім. В.Г. Короленка проводилась персональна виставки майстрині.

Прожиті роки цих цікавих людей відібрали чимало сил, добавили хвороб, але не позбавили найголовнішого – вміння любити життя та творити красу.


Автор: бібліотекар відділу абонемента
Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка
Лаврентьєва Н.Б.

Анна Матир "На крыльях мечты"

Анна Матир — популярная американская писательница.Читать и писать рассказы полюбила еще в детстве. Анна Матир посвятила много времени написанию коротких историй. Свой первый полноценный рассказ писательница создала лишь в 2001 году благодаря проекту «Новелла месяца». Проект поставил перед автором задачу написать 50 тысяч слов в месяц. После этого она написала четыре романа. Трижды ее поощряли, делая финалистом конкурса христианской литературы. Затем она получила заказ на роман «На крыльях мечты».
Роман "На крыльях мечты"
Юной Ребекке Грейс не по душе тихая и размеренная жизнь на родительской ферме. Девушка мечтает о приключениях и познанию истинной любви. Она верит, что вместе с летчиком Артуром, которого она полюбила всей душой, сможет вырваться из этого скучного городка. Но любимый предает ее! Однако случилось непредвиденное: на руках Ребекки оказались четверо чужих беспомощных малышей. Из родственников у них остался лишь отец Френк Грешем, который сражается на фронтах Первой мировой войны.
Ребекка искренне привязывается к каждому ребенку. И вот Френк возвращается в родной дом. Его поражают тепло и уют, царящие в нем. Девушка сначала побаивается Френка, но вдруг понимает, что Френк - тот, кто ей нужен...