четвер, 15 червня 2023 р.

Книги від Посольства Франції


 

100 книжок для дітей від Посольства Франції

 

Читання відіграє в житті дітей дуже важливу роль – мабуть, набагато більшу, ніж у житті дорослих. Книга, прочитана в дитинстві, залишається в пам’яті майже назавжди і впливає на подальший розвиток дитини. Завдяки книгам у дітей формується певне світосприймання, виробляються норми поведінки.

Нещодавно Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека отримала від Посольства Франції 100 книжок для дітей середнього та молодшого віку. Значна частина подарованих видань – комікси.

Комікси – це цікаві історії в картинках. Попри те, що, на перший погляд, цей літературний жанр здається простим, сучасні комікси досить різнопланові. Це можуть бути гумористичні, пригодницькі, фантастичні й навіть пізнавальні сюжети як для дітей, так і для дорослих.

У чому користь дитячих коміксів? Вони чудово підходять малюкам, які починають читати. Невелика кількість тексту, картинки, які чудово передають не тільки перебіг подій, але й настрої героїв, – усе це спрощує процес читання, робить його цікавішим. Комікси розвивають уяву, збагачують мовлення і, що важливо, мотивують дітвору більше читати.

Запрошуємо батьків та дітей до нас у відділ абонемента. Тут ви ознайомитеся з новими надходженнями та зможете взяти додому книги, які припадуть до вподоби!


821(44)

Г 99

Гюяр М. Таємниче розслідування принцеси Еклер : [для дітей дошк. віку] / Мем та Ромен Ґюяр ; [пер. з фр. Ольги Бугайцової]. – Харків : Віват, 2022. – 16 с.

У своєму замку солодощів принцеса Еклер украй засмучена: зникла Крихітка! Може, її бачив шеф-кухар Наполеон? А може, король Ромовий Кекс? Принцеса кидається шукати Крихітку від кухні до бальної зали, і ніхто не стане на заваді рішучій панні, навіть гувернантка Яблучна Бабка! Чудова книжка з віконцями, за якими ховаються всі секрети зáмку. Ти дізнаєшся про них разом із непосидючою принцесою Еклер!


821(44)

Л 90

Льєрон С. У голові Шерлока Голмса. Т. 1. Справа Скандального Квитка / Сіріл Льєрон та Бенуа Даан ; [пер. з фр. Ганни Кирієнко]. – Дніпро : Nasha idea, 2021. – [47] с. : кольор. іл.

Дрібні деталі-підказки, кольористика і навіть текстури… «У голові Шерлока Голмса» все чудово впорядковано. Ще зовсім трішки, і детектив розкриє цей загадковий злочин, який почався зі звичайного лікарського огляду.

Поки Шерлок Голмс та доктор Вотсон пильно йдуть слідом китайського чарівника, стається новий злочин. Цього разу жертва – міністр! Зловмисник вирішив підняти ставки, тож тепер спіймати його вже стало справою честі для джентльменів-детективів.


821(44)

М 71

Мішлен С. День народження білочки : [для читання дорослими дітям] / Сільві Мішлен, Амандін Піу ; [пер. з фр. Світлани Орлової]. – Харків : Vivat, 2021. – [16] с.

Перед вами книжка з сюрпризом! Деякі герої історії про білочку ховаються від маленьких читачів за яскравими клапанами. Читання казки перетвориться для дітвори на захопливу гру в хованки.


821(44)

Ф 38

Фелікс Ж. До останньої краплі крові : [комікси] / сценарист Жером Фелікс ; худож. і колорист Поль Ґастін ; [пер. з фр. Вероніка Галичина]. – Дніпро : Nasha idea, 2021. – 70, [2] с.

Дикий Захід. Суворий Захід. Жорстокий Захід. Часи відважних ковбоїв відходять, худоба от-от вирушить на бійню залізницею. Рассел думає осісти в Монтані, стати фермером, тож їде туди з юним Беннеттом, якого любить, як рідного сина. Та ці плани спиняє смерть. Мрію про тихий побут серед родючих полів затьмарює жадоба помсти, та така сильна, що вона витісняє всі інші почуття.

Галерея характерів, створена тандемом Жерома Фелікса й Поля Ґастіна, – безліч виразних облич, серед яких не знайдеш жодного безкорисливого героя, окрім хіба добросердого Беннетта. Та на Дикому Заході інакшим не місце. Жорсткі риси, жорстокі люди, гартовані низками невдач і готові йти до кінця. Кожен із них іде до своєї мети. Що б не сталося – до останньої краплі крові!

 


821(44)

Ш 19

Шамблен Ж. Щоденники Вишеньки : [комікси : дітям з 10 років]. Т. 1. Завмерлий зоопарк / [сценарій]: Жоріс Шамблен ; [іл.]: Орелі Нейре ; [пер. з фр. Дениса Тимошенка]. – 2-ге вид. – Дніпро : Nasha idea, 2022. – 70, [9] с.

Вишенька – одинадцятирічна дівчинка, яка живе разом зі своєю мамою та мріє стати письменницею. Її улюблене заняття – спостерігати за людьми, уявляти їхнє життя і розгадувати таємниці. Одна з таких загадок – Мік… Щонеділі цей літній чоловік іде в ліс, узявши з собою великі відра з фарбою. Що він робить там увесь день? І чому такий сумний, коли повертається увечері? Тож як справжній детектив Вишенька має намір розкрити цю таємницю й починає своє перше розслідуван ня...

середу, 14 червня 2023 р.

Подарунки від Посольства Франції


 

200 книг від Посольства Франції. Серед них – Дюма, Камю і Сартр

 

У різних країнах є свої відомі автори, чиї твори полюбилися читачам у всьому світі. З більшістю цих творів ми знайомі завдяки урокам світової літератури у школі або ж часто натрапляли на них на книжкових полицях.

Продовжуємо ознайомлення з книгами, які надійшли до головної книгозбірні Чернігівщини завдяки проєкту Посольства Франції. Добре відомі автори – Дюма, Камю, Сартр. Ці видання найбільш улюблені нашими читачами, особливо старшого віку. Сподіваємося, що молодше покоління теж зацікавиться творами відомих французьких авторів. Запрошуємо до бібліотеки!


821(44)

Д 96

Дюма А. Граф Монте-Крісто : [роман] / Александр Дюма ; пер. з фр. Леонід Кононович. – Київ : #Книголав, 2018. – 908, [1] с.

Сюжет роману «Граф Монте-Крісто» Олександр Дюма взяв із архівів паризької поліції. Справжнє життя Франсуа Піко під пером майстра жанру перетворилося на захопливу історію про Едмона Дантеса, в’язня замку Іф. Здійснивши зухвалу втечу, він повертається в рідне місто, щоб звершити правосуддя – помститися тим, хто зруйнував його життя.

До серії, окрім «Графа Монте-Крісто», увійдуть найбільш улюблені читачами твори класики, а саме…

 


821(44)

К 18

Камю А. Щоденники / Альбер Камю ; [пер. з фр. Євгена Марічева]. – Харків : Фоліо, 2021. – 538, [2] с.

Починаючи з 1935 року і до самої смерті в 1960-му, коли він загинув в автомобільній аварії, Альбер Камю, письменник, який іще за життя став класиком французької літератури, вів свої так звані зошити. Щоб уникнути плутанини з іншими нотатками – «Зошитами Альбера Камю», перші видавці обрали назву «Щоденники».

У цих записах письменник намагається зрозуміти світ і самого себе, в них можна побачити його творчі пошуки і роздуми, за якими постає образ людини з активною життєвою позицією: «Ставити запитання про абсурдний світ — значить спитати: “Чи змиримося ми з відчаєм і нічого не робитимемо?” Гадаю, що жодна чесна людина не може відповісти “так”».

 


84(4ФРА)

Л 12

Лабро Ф. Ці люди : роман / Філіп Лабро ; [пер. з фр. Є. Кононенко]. – Київ : Нора-Друк, 2011. – 365, [1] с.

«Ці люди...» – новий роман Філіпа Лабро. Автор визнає, що назва твору свідчить про амбітність проєкту, наближаючи його до «Людської комедії». У романі найновіші реалії життя Франції і США переповідано вишуканим стилем класичного роману. У світі цих людей забагато відвертого бруду й лицемірства, але шляхетність головних героїв не дає перетворити «людську комедію» на трагедію. У романі три головні герої: американська сирота-підліток, яка зазнала багато несправедливості у світі дорослих; метр французького телебачення, який втратив віру в порядність людей і не може змиритися з невідворотністю власного старіння; молода французька жінка, яка переживає особисту драму. Який дивний збіг обставин міг перетнути життєві шляхи цих трьох людей і допомогти їм подолати випробування долі?

 


821(44)

М 62

Міньє Б. Заледенілий : [трилер] / Бернар Міньє ; [пер. з фр. Є. Марічева]. – Харків : Фоліо, 2019. – 618, [1] c.

Трилер Бернара Міньє, яким захоплюється вся Франція, починається у кращих традиціях жанру – з неймовірної інтриги. Гнідого ірлінга – коня-улюбленця володаря мільярдної бізнес-імперії – вбито з особливою жорстокістю. Йому не тільки відтяли голову, а й розіпнули на найвищій точці гірської гідроелектростанції. Помста?

Однак затим стається ще одне вбивство (тепер – людини), вчинене з не меншою винахідливістю. Підсвідомо щось підказує талановитому поліцейському Сервазу, що між цими справами є зв’язок. А згодом з’ясовується, що невидимі «ниточки» тягнуться від цих подій і до численних самогубств, які багато років тому коїлися в цьому мальовничому містечку серед Піренейських гір, але залишилися нерозкритими. Що ближче до розв’язки, то сильнішою стає напруга. Наприкінці вона набере сили лавини…

 


84(4ФРА)

С 20

Сартр Ж.-П. Шляхи свободи : трилогія. [Т.] 3. Смерть у душі : роман / Жан-Поль Сартр ; пер. з фр. Леоніда Кононовича. – Київ : Видавництво Жупанського, 2016. – 311 с.

У чім більше гідности: піддатися ворогові задля того, щоб уникнути марних жертв, чи вступити з ним у безнадійну боротьбу? Яка роль окремої особистості у вирі історії? Що може зробити кожен задля перемоги? Ці питання доводиться вирішувати героям третього тому трилогії «Шляхи свободи», і вибір кожного з них різний…