середу, 14 червня 2023 р.

Подарунки від Посольства Франції


 

200 книг від Посольства Франції. Серед них – Дюма, Камю і Сартр

 

У різних країнах є свої відомі автори, чиї твори полюбилися читачам у всьому світі. З більшістю цих творів ми знайомі завдяки урокам світової літератури у школі або ж часто натрапляли на них на книжкових полицях.

Продовжуємо ознайомлення з книгами, які надійшли до головної книгозбірні Чернігівщини завдяки проєкту Посольства Франції. Добре відомі автори – Дюма, Камю, Сартр. Ці видання найбільш улюблені нашими читачами, особливо старшого віку. Сподіваємося, що молодше покоління теж зацікавиться творами відомих французьких авторів. Запрошуємо до бібліотеки!


821(44)

Д 96

Дюма А. Граф Монте-Крісто : [роман] / Александр Дюма ; пер. з фр. Леонід Кононович. – Київ : #Книголав, 2018. – 908, [1] с.

Сюжет роману «Граф Монте-Крісто» Олександр Дюма взяв із архівів паризької поліції. Справжнє життя Франсуа Піко під пером майстра жанру перетворилося на захопливу історію про Едмона Дантеса, в’язня замку Іф. Здійснивши зухвалу втечу, він повертається в рідне місто, щоб звершити правосуддя – помститися тим, хто зруйнував його життя.

До серії, окрім «Графа Монте-Крісто», увійдуть найбільш улюблені читачами твори класики, а саме…

 


821(44)

К 18

Камю А. Щоденники / Альбер Камю ; [пер. з фр. Євгена Марічева]. – Харків : Фоліо, 2021. – 538, [2] с.

Починаючи з 1935 року і до самої смерті в 1960-му, коли він загинув в автомобільній аварії, Альбер Камю, письменник, який іще за життя став класиком французької літератури, вів свої так звані зошити. Щоб уникнути плутанини з іншими нотатками – «Зошитами Альбера Камю», перші видавці обрали назву «Щоденники».

У цих записах письменник намагається зрозуміти світ і самого себе, в них можна побачити його творчі пошуки і роздуми, за якими постає образ людини з активною життєвою позицією: «Ставити запитання про абсурдний світ — значить спитати: “Чи змиримося ми з відчаєм і нічого не робитимемо?” Гадаю, що жодна чесна людина не може відповісти “так”».

 


84(4ФРА)

Л 12

Лабро Ф. Ці люди : роман / Філіп Лабро ; [пер. з фр. Є. Кононенко]. – Київ : Нора-Друк, 2011. – 365, [1] с.

«Ці люди...» – новий роман Філіпа Лабро. Автор визнає, що назва твору свідчить про амбітність проєкту, наближаючи його до «Людської комедії». У романі найновіші реалії життя Франції і США переповідано вишуканим стилем класичного роману. У світі цих людей забагато відвертого бруду й лицемірства, але шляхетність головних героїв не дає перетворити «людську комедію» на трагедію. У романі три головні герої: американська сирота-підліток, яка зазнала багато несправедливості у світі дорослих; метр французького телебачення, який втратив віру в порядність людей і не може змиритися з невідворотністю власного старіння; молода французька жінка, яка переживає особисту драму. Який дивний збіг обставин міг перетнути життєві шляхи цих трьох людей і допомогти їм подолати випробування долі?

 


821(44)

М 62

Міньє Б. Заледенілий : [трилер] / Бернар Міньє ; [пер. з фр. Є. Марічева]. – Харків : Фоліо, 2019. – 618, [1] c.

Трилер Бернара Міньє, яким захоплюється вся Франція, починається у кращих традиціях жанру – з неймовірної інтриги. Гнідого ірлінга – коня-улюбленця володаря мільярдної бізнес-імперії – вбито з особливою жорстокістю. Йому не тільки відтяли голову, а й розіпнули на найвищій точці гірської гідроелектростанції. Помста?

Однак затим стається ще одне вбивство (тепер – людини), вчинене з не меншою винахідливістю. Підсвідомо щось підказує талановитому поліцейському Сервазу, що між цими справами є зв’язок. А згодом з’ясовується, що невидимі «ниточки» тягнуться від цих подій і до численних самогубств, які багато років тому коїлися в цьому мальовничому містечку серед Піренейських гір, але залишилися нерозкритими. Що ближче до розв’язки, то сильнішою стає напруга. Наприкінці вона набере сили лавини…

 


84(4ФРА)

С 20

Сартр Ж.-П. Шляхи свободи : трилогія. [Т.] 3. Смерть у душі : роман / Жан-Поль Сартр ; пер. з фр. Леоніда Кононовича. – Київ : Видавництво Жупанського, 2016. – 311 с.

У чім більше гідности: піддатися ворогові задля того, щоб уникнути марних жертв, чи вступити з ним у безнадійну боротьбу? Яка роль окремої особистості у вирі історії? Що може зробити кожен задля перемоги? Ці питання доводиться вирішувати героям третього тому трилогії «Шляхи свободи», і вибір кожного з них різний…

Немає коментарів:

Дописати коментар