вівторок, 8 грудня 2015 р.

Книги, для читання довгими зимовими вечорами

 Джейн Остен "Доводи розсудку"
Світ творів англійської письменниці Джейн Остен (1775–1817) — світ звичайних чоловіків і жінок, доволі буденний, розмірений і в той же час не позбавлений драматизму. Тонкий психолог і знавець людського серця, письменниця створила надзвичайно виразні й правдиві образи. Її герої — живі люди, з усіма їх достоїнствами і недоліками, здатні і на високі почуття, і на великі помилки. Ще зовсім юною Енн Елліот, героїня роману «Доводи розсудку», зустріла свою любов, але змушена була відмовитися від коханого заради інтересів сім’ї. Довгі роки розлуки, що минули до їхньої нової зустрічі, довели: час не власний над істинними почуттями, і, хоча крок до щастя зробити не просто, герої впевнені — лише доводи власного розсудку повинні керувати нашими вчинками, стримувати пристрасті та застерігати від зради, у тому числі від зради у коханні…

 Айріс Мердок "Дика троянда"
Айріс Мердок (1919-1998) - одна з найвідоміших сучасних письменниць Великобританії, за освітою філософ, багато років викладала в Оксфорді. Її твори - це найтонший психологічний аналіз людських відносин, складних і заплутаних, як найчастіше і буває в житті. У романі «Дика троянда» (1962) вона постає знавцем жіночої душі - самотньої і страждаючої в світі, який сам по собі є клубком протиріч: світлі почуття і низинні пороки, розгул плоті і піднесена спрага мистецтва, відвертість «до самого денця» і хитромудрий обман. Долаючи гадану заданість, зумовленість існування, героїня, молода жінка, спрагла любові і розуміння, знаходить вихід у набутті внутрішньої свободи.






Джон Голсуорсі "Темна квітка"
З тонким психологізмом Дж. Голсуорсі описує сум'яття почуттів закоханого героя, для якого пристрасть як темна квітка, що випромінює терпкі пахощі. Людина в будь-якому віці тужить про любов, але лише одного разу дано йому випробувати це могутнє почуття, яке перевершує все, «яке і в безчесті, горе і сум'ятті духу містить в собі всю справжню честь, радість і душевний спокій».









Емілі Бронте  "Грозовий Перевал"  
Це не просто золота класика світової літератури, це роман, що перевернув свого часу уявлення про романтичну прозу. Минають роки і десятиліття, але історія бурхливого, пристрасного, трагічного кохання Хиткліфа і Кетті як і раніше не піддається ходу часу. "Грозовим Перевалом" зачитувалися вже багато поколінь жінок - продовжують зачитуватися і зараз. Ця книга не старіє, як не старіє справжня любов .









Ніколас Спаркс «Щоденник пам’яті» 
Це перший опублікований роман автора, на написання якого його надихнула історія життя бабусі й дідуся його дружини, які прожили у шлюбі понад 60 років. Саме така любов, яку герої пронесли крізь все життя, змальована у «Щоденнику пам’яті», що став бестселером одразу після виходу. Наскільки ця книжка схожа на тисячі інших історій про кохання, настільки ж вона відрізняється від них. Роман відроджує віру у справжнє чисте почуття та можливість бути поруч всупереч усім перешкодам. І так хочеться вірити, що така зворушлива і чуттєва історія двох закоханих сердець – Ноя та Еллі – трапляється і в реальному житті.
  
 Генрик Сенкевич "Куди йдеш"
 Найбільшу популярність серед творів Сенкевича здобув роман "Quo vadis" ("Куди йдеш"), в якому змальована широка картина Риму часів панування Нерона (І ст. н. е.). Це розповідь про перші роки становлення християнства, про діяння апостолів Петра і Павла, а також романтична історія кохання римського аристократа і переслідуваної властями християнки. "Quo vadis" Генріка Сенкевича по праву вважається світовою класикою історичного роману, він був неодноразово екранізований і перекладений більш ніж 50 мовами.
Абат Прево «Істория кавалера де Гріє та Манон Лєско»
 «Історія кавалера де Гріє та Манон Леско» стала найвідомішим і найскандальнішим твором абата. Ймовірно, створена ще за часів його перебування в еміграції, книга була надрукована вперше в сьомому томі «Щоденників шляхетної особи». Але видання, не пов'язане сюжетом з «Щоденниками шляхетної особи», отримало власне і довге життя. Духовна влада Франції заборонила книгу в країні. Але її друкували і поширювали таємно. Вимушеним визнанням книги став коментар тодішньої «Паризької придворної і міської газети»: «Роман створений з такою майстерністю і так захоплююче, що навіть добропорядні особи співчувають шахраю та повії».
Стефан Цвейг «Лист незнайомки»
«Лист незнайомки» – одне з найкращих творів геніального австрійського класика літератури Стефана Цвейга. Це невелика новела була перекладена на багато мов та неодноразово екранізувалась. Вона по праву увійшла в золотий фонд європейської літератури.
Вся новела складається з листа жінки Лізи, що все життя таємно кохала одного чоловіка. Будучи смертельно хворою, вона пише Стефану листа та зізнається у своєму коханні. Вона пронесла свою любов з дитинства до останніх днів, але не знайшла в себе хоробрості та сил зізнатися йму у своїх почуттях.



 Жан-Марі Ле Клезіо"Дієго і Фріда"
Жан-Марі Ле Клезіо (нар. 1940) - класик сучасної французької літератури, лауреат Нобелівської премії 2008 року. Його роман "Дієго і Фріда" - це документальна біографія, автор якої ретельно дотримується фактів. Але історія кохання та мистецтва не може бути документальною, тим більш коли це стосується Дієго Рівери та Фріди Кало...
Він - великий і геніальний. Вона - тендітна індіанська жриця кохання. Вони любили одне одного настільки, що не могли жити разом. Коли вони познайомилися вперше, він уже був відомим художником, а вона - юним дівчам. А потім були роки революцій і подорожей, болючий і болісний зв'язок двох людей, де переплелися взаємозалежність, жах самотності і бажання заподіяти страждання, мистецтво, секс і зрада, магія і страхи Мексики першої половини XX століття.

Анхела Бесерра "Музика любові" 
Роман Анхели Бесерри "Музика любові" - чуттєва і пронизлива романтична історія.
У невеликій квартирі, яких багато в небагатому Барселонському кварталі Борне, виявлені трупи чоловіка і жінки, одягнених у весільні наряди, причому обидва покійних - дуже похилого віку. Що пов'язувало цих людей? І що змусило їх піти з життя? Їхні діти намагаються знайти розгадку трагедії, і на цьому шляху їм судилося пройти через важкі випробування, зрозуміти себе, по-новому поглянути на минуле і - знайти кохання.