пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

Книги ювіляри 2020 року

 


Країна мрій

У 2020-му році свої ювілеї відзначають понад 100 творів відомих класиків світової літератури. Автори літературних праць ХVIXX століть прагнули у своїх творах не тільки вибудовувати образи головних героїв, висвітлювати соціальні проблеми, але й створювати оригінальні сюжети. Ці книги є на поличках наших книгозбірень і продовжують вабити до себе читачів.

Цьогоріч почесне 120-річчя відзначає відома казка «Чарівник країни Оз», написана американським письменником Френком Баумом.

Ліман Френк Баум народився в штаті Нью-Йорк у родині заможного бізнесмена-нафтовика. Отримав домашню початкову освіту, навчався у військовій академії, звідки втік додому. Писати й друкуватися (на власному верстаті, подарованому батьком) почав рано. В 17 років заснував власний бізнесторгівлю колекційними поштовими марками і випуск журналу «Філателіст». Був продюсером кількох театрів, кілька разів грав у спектаклях, але це захоплення довело його до банкрутства, тож ненадовго він був змушений стати клерком. Коли Френкові було 36, батько побудував йому власний театр, де майбутній письменник успішно виступав як директор, драматург, режисер і актор. Театр був рентабельним, але якось вщент згорів разом з усім майном. Баум переїхав до тоді ще індіанської території Дакота, де відкрив магазин, який збанкрутував через політику продажів у кредит, тож Френкові довелося редагувати місцеву газету й виступати у вокальному квартеті. Згодом Баум переїхав до Чикаго, де працював репортером на велику пресу і видавав свій рекламно-дизайнерський журнальчик.

Першими літературними успіхами Френка Баума стали його оповідання про Матінку Гуску (прозові версії традиційних англійських дитячих віршів) і книга цілком авторської абсурдної поезії про Татка Гусака.


У 1900-му Баум видав «Дивовижного чарівника країни Оз». Книга два роки поспіль очолювала список бестселерів. 1903 року її автор разом з композитором Полом Тітьєнзом поставив однойменний мюзикл, який витримав кілька аншлагових сезонів на Бродвеї. У 1914 році Баум заснував у Голлівуді кінокомпанію «Оз філм», працював продюсером.

Помер Френк Баум у власному маєтку Озкот, похований в Каліфорнії.

У 2006 році члени Американської академії оголосили знятий у 1939-му фільм «Чарівник країни Оз» найкращим кіномюзиклом усіх часів і народів.

 


Баум Ліман Френк
. Чарівник країни Оз / Ліман Френк Баум ; пер. з англ. І. Ільїна, О. Кальниченка ; іл. В. В. Денслоу. Харків : Фоліо, 2019.

Книга розповідає про маленьку дівчинку з Канзасу Дороті та її песика Тото. Через ураган будинок дівчинки перенісся в казкову країну і випадково впав на правительку народу жувачів Злу Відьму Сходу та розчавив її. Дороті зустрічає Добра Чарівниця Півночі, яка й дарує їй срібні черевички вбитої чаклунки, і радить йти до Смарагдового Міста, де живе чарівник країни Оз. На думку чарівниці, він може допомогти дівчинці повернутися додому. А чи здійсняться її мрії ?

Посилання:

Дивовижний чарівникhttps://uk.wikipedia.org/wiki/