понеділок, 2 березня 2020 р.

Найвідоміші жінки світу.


На це чудове жіноче свято хочеться побажати тільки позитивних емоцій, безмежного щастя і міцного здоров'я. Нехай негаразди обходять стороною, а кожен день буде приводом для нової радості !  

Панасенко, Тетяна Михайлівна. Марко Вовчок [Текст] / Тетяна Михайлівна Панасенко. - Київ : Укрвидавполіграфія, 2013. - 120, [1] с.

Марка Вовчка (літературний псевдонім Марії Олександрівни Вілінської, 1833–1907) справедливо називають літературною донькою Т.Шевченка. Твори письменниці відіграли провідну роль у становленні української реалістичної прози. Найвищого ідейно-художнього рівня досягає Марко Вовчок у зображенні трагічної долі жінки-кріпачки, яка в тогочасному суспільстві зазнала найбільшого приниження і безправ’я. За словами І.Франка, «з простотою, красою й ніжністю її мови й стилю в’яжеться нерозривно її ніжна любов до всіх нещасних і страждущих, а особливо до найбідніших між бідними – до жінок…».

Вознюк, В. А. Ольга Кобилянська [Текст] / В. А. Вознюк. - Київ : Укрвидавполіграфія, 2012. - 151 с.
Ольга Кобилянська (1863—1942) – відома українська письменниця демократичного напряму. Її творча спадщина велика і різноманітна: поезії в прозі, новели, оповідання, повісті, романи.
Однією з проблем, які глибоко її хвилювали, була доля жінки, її право на освіту, працю, на громадське життя. Кобилянська однією з перших в українській літературі звернулася до теми рівноправ'я чоловіків і жінок, торкалася письменниця й теми «інтелігенція і народ», тому вона мала повне право сказати про себе: «Одна праця, одне перо та власне моє “я” зробили мене тим, чим я є, – робітницею свого народу».




    Дзюба, Іван Михайлович. Є поети для епох [Текст] / Іван Дзюба. - Київ : Либідь, 2011. - 206
У цій книжці зійшлися дві унікальні творчі особистості, чиї імена вже давно промовляють самі за себе. Натхненний есей Івана Дзюби про творчість Ліни Костенко суголосний бесіді з поетесою, у якій вона вперше так щиро й вичерпно розповідає про своє життя у Слові.
Костенко, А. І.  Леся Українка [Текст] / А. І. Костенко ; [упоряд. В. П. Сичевський]. - Київ : А.С.К., 2006. - 510
Книга розповідає про долю і звитягу Лесі Українки - людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю.Уявлення про багатогранність легендарної постаті дає вдале поєднання відомої повісті Анатоля Костенка з листами та іншими документальними матеріалами, пов'язаними із життям і творчістю великої поетеси.
Потерянко, Юлія. Марія Кюрі [Текст] / Юлія Потерянко ; [іл. Олена Марчишина]. - Київ : Агенція "Іріо", 2018. - 173, [2] с.
Марія Кюрі – найзнаменитіша жінка-науковець XX століття. Вона отримала дві Нобелівські премії одразу в двох дисциплінах – фізиці та хімії. Найвизначнішими досягненнями Кюрі вважається відкриття радіоактивності і таких елементів як радій та полоній. Вона не прагнула слави і коли вже була відома усьому світові – не припиняла працювати.

Рощина, Наталія. Роксолана [Текст] / Наталія Рощина. - Харків : Антологія, 2013. - 122, [1] с.
Роксолана была пленницей, а стала султаншей, была бесправной рабыней, а стала вершительницей судеб. История этой удивительной женщины поражает, ведь представьте себе на минутку, какой тернистый путь преодолела эта юная украинская девушка от невольницы до любимой жены турецкого султана, еще более невероятным кажется ее восхождение на султанский трон. Что стало ее оружием? Только ум и красота? Или воля и сила духа? Что помогло Роксолане подняться на вершину, а главное удержаться на ней? Все это вы узнаете из этой правдивой истории об невероятно умной и незаурядной женщине Роксолане.

Ричка, В. М.  Княгиня Ольгаекст] / В. М. Ричка. - Київ : Альтернативи, 2004. - 335 с.
В аннали вітчизняної історії свята, рівноапостольна княгиня Ольга ввійшла одночасно Святою і Мудрою. Феномен цієї яскравої історичної особистості полягає не тільки й не стільки в тому, що то була перша та єдина жінка, яка сподобилась обійняти великокнязівський скіпетр і тривалий час успішно врядувати у Київській державі. їй належить визначальна роль у сполуці Русі язичницької з Руссю християнською, у реформуванні державного управління й утвердженні Київської держави у тогочасному християнському світі. У ньому відношенні вона є la femme fatale історії Русі.На основі першоджерел розкриваються головні віхи життя та діяльності київської княгині, подається широка панорама суспільно-політичного та культурного життя раннього періоду історії Київської Русі.

Русова СофіяМемуари. Щоденник [Текст] / С. Русова ; [упоряд., авт. передм. В. Сергійчук] ; Київ. нац. ун-т ім. Т. Г. Шевченка, Центр. держ. архів вищ. органів влади та упр. України, Центр. держ. арх. громад. об-нь України. - Київ : Поліграфкнига, 2004. - 543 с.
У пропонованій книзі друкуються спомини і щоденник видатного українського громадського діяча і педагога Софії  Русової, людини шведсько-французького походження, яка внесла неоціненний вклад у розвиток національної освіти нашого народу.

Сердюк, Марія. Коко Шанель [Текст] / Марія Сердюк. - Київ : Агенство "ІРІО", 2017. - 100, [19] с.
Книга «Коко Шанель» — це атмосферна розповідь про життя відомого революціонера у світі моди, підприємця та сильну жінку. Цікаві факти зібрані у захоплюючу розповідь про життя дівчини, на шляху котрої було безліч труднощів, проте вона лишилась вірною своїм ідеям, що і зробило її відомою на увесь світ.Книга «Коко Шанель» — це атмосферна розповідь про життя відомого революціонера у світі моди, підприємця та сильну жінку. Цікаві факти зібрані у захоплюючу розповідь про життя дівчини, на шляху котрої було безліч труднощів, проте вона лишилась вірною своїм ідеям, що і зробило її відомою на увесь світ.Історією свого успіху Коко довела, що розпочати власну справу можливо коли завгодно, головне – йти за мрією та вірити в себе. Вона ніколи не зупинялась на досягнутому, кожного разу ставлячи перед собою нове завдання та сумлінно працюючи над його вирішенням. Результатом її праці стали оновлені модні тенденції, які випереджали час. Застосувавши новаторський підхід до капелюшків, вона продовжила змінювати одяг жінок, а з цим і їх світогляд. У книжці дитина попобачить як формувались особистість, погляди та переконання відомого дизайнера. На особистому прикладі Коко навчить вірити в себе, у свою мрію та, не дивлячись ні на що, завжди йти уперед.Ця надихаюча історія запам’ятається та допоможе дітям вирости впевненими, а дорослих вмотивує на нові ідеї та втілення мрій.

Українки в історії [Текст] / [С. Андрусів, Ю. Багаліка, М. Богачевська-Хомяк та ін. ; за ред. В. Борисенко]. - Київ : Либідь, 2004.
У книзі на великому архівному матеріалі, маловідомих літературних джерелах подаються портрети видатних жінок України від часів Київської Русі до наших днів. Вміщено розповіді про славетних українок - жінок-патріоток із знатних родів, меценаток, вчених, літераторок, мисткинь, громадських та політичних діячок, учасниць боротьби за незалежність України та збереження національної ідентичності. Багато імен високих достойниць висвітлюються вперше.


    Хорунжий, Ю.  Шляхетні українки [Текст] : есеї-парсуни / Ю. Хорунжий. - Київ : Видавництво імені Олени Теліги, 2004. - 206, [1] с.
Документально-есеїстична книжка письменника Юрія Хорунжого присвячена драматичним, в більшості випадків трагічним, долям Олени Пчілки, Людмили Старицької-Черняхівської, Марії Старицької, Оксани Стешенко, Вероніки Черняхівської, Ірини Стешенко, Катерини рушевської, Валерії О’Коннор-Вілінської, Надії Суровцової — щирих патріоток України, творців її культури, шляхетних не лише за походженням, а й за своїм чином. Видання ілюстроване унікальними світлинами, зокрема з фотоархіву автора і музейних фондів