понеділок, 26 липня 2021 р.

До 30 - річчя Незалежності України

 

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі!

Шуми, Україно, як рідні ліси,

Як вітер в далекому полі.

О. Олесь

У новітній історії України є дата, яку можна назвати найважливішою: 24 серпня 1991 року. Цього дня тридцять років тому народилася незалежна Україна. Отже, цьогоріч ми відзначатимемо 30-й День Незалежності нашої рідної держави.

Недаремно за епіграф узято слова з вірша Олександра Олеся. Адже для кожного, хто вважає себе українцем, назва нашої країни – то святиня, національний скарб. З’явилася ця назва дуже давно, ще в XIV столітті, і стала ознакою нашої національної приналежності, нашої гордості і слави. Усі найкращі дочки й сини України протягом століть мріяли про її незалежність, віддавали всі свої сили та прагнення в ім’я цієї мети. Тарас Шевченко, Іван Франко, Олександр Олесь, Василь Симоненко, Ліна Костенко, Василь Стус – ці та інші імена навіки увійшли в історію нашої культури як імена найполум’яніших борців за волю й незалежність України. Їхній внесок у здобуття незалежності надзвичайно вагомий, так само, як і внесок мільйонів безіменних борців.

Відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка на блозі «Долати перешкоди разом» започатковує рубрику «Знамениті українці». До вашої уваги, шановні читачі, – добірки книг із фонду бібліотеки про видатних українців, які творили історію та культуру нашої держави. Запрошуємо до перегляду!


63.3(4УКР)9(С2)

З-45

Згурская М. П. Данило Галицкий [Текст] / М. Згурская, Ю. Белочкина. – Харьков : Фолио, 2009. – 120, [2] с. – (Знаменитые украинцы). – Библиогр.: с. 119-121.

Данило Романович Галицький – один із тих яскравих історичних діячів, яким багате раннє Середньовіччя. Він жив у бурхливу, жорстоку епоху усобиць та монголо-татарських набігів і увійшов в історію як збирач давньоруських земель, правитель Галицько-Волинського князівства, великий реформатор, далекоглядний політик та хитромудрий дипломат. Данило Галицький був першим в історії українського народу легітимним, тобто визнаним у Європі, королем. До того ж він першим серед руських князів спробував покінчити із залежністю свого князівства від монголо-татарських завойовників. Та найбільша заслуга князя Галицького полягає в тому, що він був патріотом своєї землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар