понеділок, 18 травня 2015 р.

Василь Шкляр "Маруся"

До Вашої уваги новинка від уславленого українського письменника! Василь Шкляр  — один із найвідоміших, читаних і «містичних» сучасних письменників, «батько українського бестселера».
 Коли Червона армія почала палити села, коли три її брати загинули у боях з радянськими військами, тендітна Маруся взяла в руки зброю і стала отаманом козацького загону.
Вона була надзвичайно вродлива і надзвичайно небезпечна, вона не жаліла ворогів і рятувала своїх людей, ризикуючи власним життям. Вона вміла любити і ненавидіти. Та чи зуміє коханий Мирон врятувати її від помсти більшовиків? Чи буде їхнє кохання сильнішим за смерть?

Як позбутися печії

Печія, цей дискомфортний стан відчувають практично 50% всього населення нашої планети, а 25% з яких, відчувають печію практично повсякденно.
Причини печії
Коли ми здійснюємо прийом їжі, спожита нами їжа проходить через стравохід. Перед тим як їжі потрапити в шлунок, вона проходить через так званий «клапан» - сфінктер, який знаходиться між стравоходом і шлунком, перекриваючи вхід в сам шлунок.Коли до цього «клапану» підходить їжа, він розкривається і пропускає її, після чого ж закривається. Завдяки цьому, шлункова кислота не потрапляє в стравохід. У разі якщо цей «клапан» не перекривається, шлунковий сік  потрапляє в стравохід, викликаючи при цьому печію. Потрапляє в стравохід шлунковий сік подразнює слизову стравоходу і в буквальному сенсі пропалює її.Крім сильного дискомфорту і болю, спричиненої печією всередині, сама печія провокує появу раку, саме тому печію обов'язково потрібно лікувати, а не тимчасово пом'якшувати біль при нападах печіння.В першу чергу, щоб швидко позбутися відчуття печіння в стравоході, необхідно якомога швидше придушити кислотність, такими препаратами є: Ренні, Гастал, Релцер, Фосфалюгель та інші.Найпоширенішим народним засобом, який допомагає позбавитися печії - це настій трав. В якості трав використовується полин і ромашка.Для цього столову ложку трави необхідно залити склянкою окропу і залишити на 2 години, щоб настій заварилася. Потім випивають півсклянки настою до їжі, а другу половину після.Дуже часто при печії деякі приймають харчову соду, розведену в теплій воді. Вживання харчової соди при печії вкрай не рекомендується. Сода погасить кислоту, але при цьому дратує і без того запалену слизову кишечника. Тому лікування печії содою ми категорично не рекомендуємо.Щоб попередити появу печії, необхідно виключити вживання продуктів-провокаторів, які викликають печію. Необхідно відмовитися від вживання м'яти і ментолу, в будь-якому її прояві: чай, напої, жуйки і т.п. М'ята призводить до того, що м'язи «клапана» розслабляються і провокують потрапляння шлункового соку в стравохід. Другий провокатор появи печії - газовані напої. Як ми знаємо, після того як ми випили напій, у нас починається відрижка, разом з цим газом зі шлунка виходять частинки кислоти, які знову-таки дратують слизову і провокують при цьому печіння.Обов'язково відмовтеся від будь-яких кислих продуктів, які підвищують рівень кислотності в шлунку. У список заборонених продуктів входить також кава, шоколад і какао, які провокують печію.
14 травня у Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбувся семінар / майстер-клас зі створення першої української DAISY-бібліотеки в межах міжнародного проекту "Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору". Це спільний шведсько-український проект, до якого залучені "Svefi Academy" (Швеція), Львівський обласний ВГО "Українська спілка інвалідів – УСІ", Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій Національного університету "Львівська політехніка".


Під час семінару присутнім також були роздані CD-диски з програмами для виготовлення книг у форматі "DAISY", друковані пам’ятки з деталізованою інструкцією про правила начитування книги і конвертації. Слухачі отримали наочну та переконливу інформацію щодо переваг дейзі-книги, її універсального характеру, шляхів подолання проблем авторського права, а також усвідомлення необхідності формування та комплектації першої української дейзі-бібліотеки з метою подолання наявних сьогодні проблем.Також,  слухачам презентувалось технічне обладнання: комп’ютер з голосовими програмами екранного доступу, брайлівський дисплей, дейзі-плейєр.