вівторок, 15 березня 2016 р.

Підвищена чутливість зубів: причини та лікування

Багато хто помилково вважає, що підвищеною чутливістю володіє зубна емаль. Але це помилка, тому що емаль - найміцніша тканина в усьому організмі. Причина криється в більш пухкому шарі, що знаходиться під емаллю - дентин. Але з деяких причин емаль може стати тонкою, залишивши дентин без захисту.

Причини підвищеної чутливості зубів:
- Хвороби ендокринної та нервової систем. Обов'язково перед візитом до стоматолога необхідно відвідати лікаря ендокринолога.
- Вагітність, клімакс. Порушується мінеральний обмін при гормональному збої в організмі. Проблема вирішується прийомом БАДів і вітамінно-мінеральних комплексів.
- Стоматологічні проблеми. Карієс, ерозія або тріщини емалі, бруксизм (скрегіт зубами), пародонтит, атрофія ясен, неякісне відбілювання зубів, неправильний прикус. Допомоги в нівелюванні цих проблем нададуть стоматологи і ортодонти.
- Погана гігієна ротової порожнини. Чистити зуби важливо не тільки регулярно, але і делікатно. Щітка повинна рухатися плавно і вертикально, а не горизонтально. Починати чистку краще з далеких зубів, а не з різців. Найкраще використовувати щітки з м'якою щетиною і спеціальні пасти для чутливих зубів.
- Неправильне харчування. Через це тканина зубів може відчувати дефіцит мінералів і вітамінів. Одна з причин - дефіцит вітаміну А, який міститься в яйцях, моркві, печінці. Слід обмежити споживання газованих напоїв і кислих продуктів. Дуже шкідливі як гаряча, так і холодна їжа. Після прийняття їжі важливо чистити зуби або полоскати рот.
Чим лікують?
Підвищену чутливість зубів стоматологи лікують покриттям мікропор зубної емалі спеціальними лаками. А також препаратами, що містять кальцій, фтор, магній і фосфор, які зміцнюють емаль.

Немає коментарів:

Дописати коментар