середу, 16 грудня 2015 р.

Вплив зеленого і чорного чаю на Ваше здоров'я

Щороку 15 грудня в усіх країнах, що утримують статус провідних світових виробників чаю, відзначається Міжнародний день чаю. 
Користь і шкода чаю
Про властивості цього напою досі сперечаються, але медики вже частково визначилися, як чай впливає на організм. Так як найбільш популярними є чорний і зелений чай, то і про шкоду і користь саме цих двох видів і поговоримо.
Чорний чай при обробці проходить більш довгий ланцюжок, ніж зелений. В результаті, багато корисних речовин втрачається. Тому, зелений чай вважається більш корисним напоєм, ніж чорний.
Чорний і зелений чаї містять біоактивні речовини, здатні надавати як позитивний, так і негативний вплив на людський організм.
В першу чергу, мова йде про кофеїн. Крім всім відомого кофеїну в чаї міститься теофілін, про який мало хто щось знає. Також в чаї присутні ефірні масла, які ведуть себе не кращим чином в процесі заварювання. А на поверхні чаю утворюється плівка, що складається з мікроорганізмів, які, в свою чергу, можуть завдати шкоди травній системі.
Як чай впливає на здоров'я?
- Зелений і чорний чай володіють бактерицидними властивостями і знищує хвороботворні мікроорганізми в шлунково-кишковому тракті. У той же час, чайний танін сприяє нормалізації травлення.
- Зелений чай сприяє очищенню організму від токсинів більшою мірою, ніж чорний. Це одна з причин, по якій зелений чай рекомендують пити при дотриманні строгої дієти. Зелений чай діє як адсорбент - очищає шлунок і кишечник і сприяє очищенню нирок.
- З їжею і водою в наш організм потрапляють важкі метали - свинець, ртуть, цинк та інші. Чай (а саме, що у ньому міститься танін) допомагає виведенню важких металів з організму. Знову ж, користь від зеленого чаю буде більше, ніж від чорного.
- Зелений чай знижує ризик ракових захворювань. Протиракові властивості зеленого чаю пов'язують з його здатністю очищати кров - виводити з організму токсини і важкі метали.
Користь і шкода чаю:
- Вже згадуваний вище танін, що входить до складу чорного і зеленого чаю, сприяє зміцненню судин.
- Зелений чай знижує апетит і регулює рівень нодреналина (нодреналин відіграє важливу роль в утворенні жиру). Звичайно, для того, щоб позбавитися від зайвих кілограмів недостатньо просто пити зелений чай. Потрібно ще правильно робити вправи для схуднення (загалом, вести здоровий спосіб життя
- За останніми дослідженнями, чорний чай може використовуватися для контролю рівня цукру в крові при цукровому діабеті. Вся справа в полисахаридах (вуглеводах, що гальмують засвоєння глюкози).
Ці полісахариди містяться тільки в чорному чаї. Але і зелений чай вносить свою лепту в боротьбу з цукровим діабетом. Користь зеленого чаю для запобігання розвитку цукрового діабету першого типу обумовлена наявністю в ньому антиоксиданту під назвою “епігалокатехін галат“. До речі, цукровий діабет можна вилікувати і допоможе в цьому індійський морський рис.
- Користь чаю при коньюктівіті.В даному випадку, мова не йде про чай як напій. Вилікувати коньюктівіт можна промиваючи очі міцною заваркою чорного чаю. Необхідно протирати очі ваткою, змоченою в заварці, від зовнішнього краю ока до внутрішнього. Провівши ваткою по оку один раз, її слід викинути і для другого ока скористатися новою ваткою.
- І знову про шкоду кофеїну...Але зелений і чорний чай містить не тільки кофеїн, а ще теобромін і теофілін, які теж активно впливають на серцево-судинну і нервову системи.
- Шкода чаю при вагітності. Зелений чай заважає нормальному засвоєнню фолієвої кислоти, необхідної для розвитку мозку дитини. Це відбувається через міститься в зеленому чаї у великій кількості хімічної сполуки з невимовною назвою “галлат епігаллокатехін“.
- Шкода чаю при гіпертонії і атеросклерозі.І ще одне протипоказання: шкода чаю при цих захворюваннях полягає в тому, що він звужує судини. Від цього підвищується ризик виникнення тромбів. А судини звужуються здогадайтеся з-за чого? Все із-за тих же кофеїну і теофіліну.
- Завдає шкоди печінки саме зелений чай. Поліфеноли, що містяться в зеленому чаї (в чорному чаї поліфенолів зовсім мало), сильно навантажує печінку, особливо, якщо пити цей напій у великих кількостях.
- Зелений і чорний чай може сприяти утворенню каменів у нирках і сечовому міхурі. Особливо, якщо пити чай холодним.
- Містяться в чорному і зеленому чаї у великій кількості пурини при розпаді утворюють сечову кислоту. Підвищена концентрація сечової кислоти в плазмі крові (гіперурикемія) може призвести до відкладення її солей в суглобах, викликаючи їх запалення (подагра), а також у нирках і сечовому міхурі (каміння). Зелений чай погіршує стан хворих на ревматизм і артрит.

Немає коментарів:

Дописати коментар