понеділок, 26 січня 2015 р.

Служба зайнятості - особам з особливими потребами

Одним із пріоритетних напрямів роботи Чернігівської обласної служби зайнятості є сприяння зайнятості та працевлаштування інвалідів. Протягом січня-грудня 2014 року у центрах зайнятості області зареєстровано як безробітних 918 осіб з інвалідністю, а всього протягом року на обліку перебувало 1338 інвалідів. Це на 11,9 % більше, ніж за аналогічний період 2013 року. Завдяки системному підходу фахівців служби зайнятості до надання соціальних послуг цій категорії населення було працевлаштовано 410 осіб з інвалідністю. Рівень працевлаштування склав 30,6 %. Особи з інвалідністю отримали роботу на період опалювального сезону операторами котелень до ПАТ «Облтеплокомуненерго», машиністами (кочегарами) котелень до районних відділів освіти. Ще безробітних інвалідів працевлаштовано педагогом-організатором до однієї з шкіл Корюківського району, психологом до Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Чернігові,  охоронниками у ПП «Атлант Бахмач», підсобними робітниками на інші підприємства області. 13 осіб з числа інвалідів, що перебувають на обліку у центрах зайнятості, були працевлаштовані шляхом надання роботодавцям компенсації фактичних витрат на сплату єдиного соціального внеску за працевлаштування безробітних. Активно користуються цієї послугою, забезпечуючи роботою інвалідів, фізичні особи-підприємці.
Відсутність професійної підготовки або невідповідність її рівня потребам сучасного ринку праці зменшує шанси інвалідів на працевлаштування і, як наслідок, на активне соціальне життя. З метою їх професійної реабілітації, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, враховуючи рекомендації медико-соціальних експертних комісій та вимог роботодавців до професійно-кваліфікаційного рівня, за направленням служби зайнятості протягом 2014 року професійне навчання за різними формами проходили 137 інвалідів, 129 з них - працевлаштовані. Навчалися безробітні за такими навчальними програмами як «Підприємець-початківець», «Особливості виконання робіт в умовах переходу на мінеральний обробіток ґрунту», «Адаптація на робочих місцях щодо ведення ремонтних робіт», «Практичні навики при виконанні робіт з металу», «Використання новітніх технологій при виробництві цегли», «Особливості ведення бухгалтерського обліку на підприємстві» тощо.
Популярною послугою служби зайнятості серед осіб з інвалідністю є сприяння започаткуванню власної справи. Протягом 2014 року понад 60 інвалідів отримали для цього виплату допомоги по безробіттю одноразово, (у 2013 році 35 осіб). Під час орієнтування на самозайнятість увага клієнтів з інвалідністю привертається до таких переваг перед найманою працею, як доступність, вільний графік роботи, прибутковість. Люди з інвалідністю найчастіше реалізують свої бізнес-ініціативи в сфері торгівлі, сільському господарстві, матеріальному виробництві, рідше – у творчій діяльності (виготовлення та розповсюдження виробів декоративно-прикладного мистецтва).
Понад 7,6 тисяч профорієнтаційних послуг протягом 2014 року було надано 1324 безробітним особам з інвалідністю. Також профорієнтацією було охоплено 226 інвалідів, що не мають статусу безробітного, в тому числі і з числа зайнятого населення. Їм надавалися рекомендації щодо складання індивідуальної програми реабілітації в частині професійної та трудової реабілітації. Активна профорієнтаційна робота проводиться й серед дітей-інвалідів з числа учнівської молоді. Так, впродовж січня-грудня 2014 року профорієнтаційними заходами було охоплено 387 учнів.
Дізнатись  більше можна тут  http://www.dcz.gov.ua/chg/control/uk/publish/article?art_id=26721&cat_id=6675

Немає коментарів:

Дописати коментар