середу, 21 жовтня 2020 р.

Особливий світ Джанні Родарі


До сторічного ювілею Джанні Родарі

Твори відомого італійського письменника Джанні Родарі  широко відомі широкому загалу читачів, ними зачитуються і дорослі, і діти. Він, як і кожна дитина,  жив мрією про незвичайне й таємниче, був переконаний, що цікаві історії та казки допомагають людям стати кращими, добрішими.

Джа́нні Рода́рі  народився 23 жовтня 1920 року, м. Оменья, Італія біля підніжжя Альп.

Його батько помер, коли Родарі було лише десять років. Після закінчення школи Джанні поступив до семінарії, провчився там три роки і отримав диплом вчителя. У віці сімнадцяти років він вже почав викладати у початкових класах в селах його провінції. Ще хлопцем Родарі цікавився музикою (вчився грати на скрипці) і також цікавився літературою — читав твори Ніцше, Шопенгауера, Леніна і Троцького, які вплинули на його світогляд.  Учителювання перервала війна: Родарі  пішов воювати з фашистами в лаві Опору. Після війни він став журналістом. Його матеріали на тему виховання й дитячої психології, бесіди з батьками й педагогами друкувалися в газетах  Мілану  і Риму.


Народження Джанні Родарі як дитячого поета й  письменника  пов’язане роботою в газеті італійських комуністів « Уніта» ( Єднання).  Одного разу головний редактор запропонував  молодому журналісту  організувати на сторінках  журналу веселий куточок для дітей. У заснованому у 1948 році «Куточку для малят» майбутній письменник почав друкувати вірші для дітей. Успіх був великий. Захопленні читачі засипали редакцію листами. Редакція запропонувала створити додаток до газети – щотижневий дитячий журнал «Піоньєре». Саме там на, на його сторінках, уперше було надруковано повість- казку « Пригоди Цибуліно».

Джанні Родарі дав нове життя самому жанру літературної казки Він невимушено приніс у казку сучасне життя з його незвичними для цього жанру проблемами.


Діти й дорослі всього світу знають і люблять його твори: «Книга філастроке», «Книга веселих віршів», «Пригоди Цибуліно», « Подорож Голубої Стріли», «Джельсаміно в Країні брехунів» « Казки по телефону» тощо.


Літературна доля Родарі парадоксальна. На батьківщині письменника недооцінювали значення літератури для дітей загалом і творчості Родарі зокрема. У 50-х роках його вірші та казки отримали  широке визнання дітей і дорослих за кордоном. Починаючи з 60-х років виходять збірки казок і віршів Джанні Родарі як дитячого письменника. У 1970 році на превеликий подив усієї Італії йому присудили найпочеснішу нагороду  в галузі дитячої літератури – Міжнародну премію імені Г.К. Андерсена.


Джанні Родарі – цей талановитий письменник, якого люблять і знають у всьому світі – прожив лише 60 років.14 квітня 1980року після невдалої операції Джанні Родарі несподівано помер. Телеграму з висловленням співчуття його сім’ї прислав сам президент Італії.

Українською мовою твори Джанні Родарі перекладали А. Іллічевський, І. Корунець, І. Дзюба,  А.  Собуцький, М. Лукаш.

 

 

Список літератури:

 

Родари, Джанни.  Приключения Чиполлино [Текст] / Дж. Родари. - Харьков : Харьков-Новости, 1992. - 158, [1] с

Джанни Родари [Текст] : биобиблиогр. указ. / Всесоюз. гос. б-ка иностр. лит. им. М. И. Рудомино ; [сост. В. Т. Данченко, авт. вступ. ст., отв. ред. И. Г. Константинова]. - М. : [б. в.], 1991. - 254, [2] с.

    Григоренко, О. П. Урок з вивчення збірки Дж. Родарі "Казки по телефону" [Текст] / О. П. Григоренко // Зарубіжна література в школах України. - 2012. - № 10. - С. 39-40.

 Венгльовська, З.  Джанні Родарі - італійський дитячий письменник. Вірш "Листівки з видами міст" [Текст] / З. Венгльовська // Все для вчителя. - 2015. - № 4. - С. 4

 Ляшенко, І. М. Розвиток здібностей учнів до словесної творчості [Текст] / І. М. Ляшенко // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. - 2015. - № 4. - С. 23-25.

Жигунова, А. С.  Уроки з вивчення творів Джанні Родарі [Текст] / А. С. Жигунова // Зарубіжна література в школах України. - 2015. - № 7-8. - С. 84-87.

Завгородня, Л. І.  У казковому світі Джанні Родарі [Текст] : літературна вітальня до 95-річчя від дня народження письменника / Л. І. Завгородня // Зарубіжна література в школах України. - 2015. - № 7-8. - С. 72-76

Завгородня, Л. І.   У казковому світі Джанні Родарі [Текст] : літературна вітальня до 95-річчя від дня народження письменника / Л. І. Завгородня // Зарубіжна література в школах України. - 2015. - № 7-8. - С. 72-76

Григоренко, О. П.  Збірка Джанні Родарі "Казки по телефону" [Текст] : [урок] / О. П. Григоренко // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. - 2015. - № 7/8. - С. 55-56


Миргородська, Лідія Пригоди Цибуліно : театралізована вистава для старших дошкільнят за мотивами казки Джанні Родарі [Текст] / Лідія Миргородська // Дошкільне виховання. - 2015. - №9. - С. 35-39 

Завгородня, Л. І. У казковому світі Джанні Родарі [Текст] : літературна вітальня до 95-річчя від дня народження письменника / Л. І. Завгородня // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. - 2015. - № 10. - С. 36-40

Губич, Галина. Джанні Родарі. "Листівки з видами міст". Широта світу та його сприйняття ліричним героєм вірша. 6-й клас [Текст] / Г. Губич // Зарубіжна література (Шкільний світ). - 2017. - № 2. - С. 39-42

 Юхновська, Наталія.  Методичне трансформування "Граматики фантазії" Джанні Родарі в сучасний урок зарубіжної літератури. Із досвіду роботи [Текст] / Наталія Юхновська // Всесвітня література в сучасній школі. - 2020. - № 1. - С. 11-17

Носова, Наталя.  "Світом мандруй, та додому повертайся". За віршем Дж. Родарі "Листівки з видами міст". Урок зарубіжної літератури. 6 клас [Текст] / Наталя Носова // Всесвітня література в сучасній школі. - 2020. - № 3. - С. 28-30.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар