четвер, 18 грудня 2014 р.

Продукти для поста - соя


 Соя і продукти з цієї рослини міцно влаштувалися в раціоні українців. Особливо популярна вона стає під час постів, наприклад, якщо йде зараз Різдвяний піст. Але суперечки навколо корисності і шкоди цього продукту не вщухають досі. Причина - в особливому складі сої. Сьогодні особливий інтерес викликають речовини рослинного походження, що проявляють гормоноподібні, а саме - естрогенні властивості, і названі тому фітоестрогенами. Вони містяться у великій кількості в соєвих бобах (до 300 мг / 100 г), генестеїн, на ранніх стадіях здатний уповільнювати розвиток деяких серцево-судинних і онкологічних захворювань. А також фітінові кислоти, які за деякими дослідженнями, можуть пригнічувати ріст пухлин.
Сою традиційно вважають продуктом, який корисний жінкам. Але дослідження довели, що разом з соєю в організм людини надходить речовина еквол, яке блокує активність одного з чоловічих статевих гормонів - дигидротестостерона. Завдяки цьому соя запобігає аденому і рак передміхурової залози. Ефект тестостерону (іншого чоловічого гормону) при цьому зберігається.
Соя - головний замінник м'яса. У кулінарії соєві продукти шанують за те, що вона повноцінно замінює тваринний білок, який по живильній цінності схожий на м'ясо-молочний білок, але в ньому практично немає холестерину. Соя, яку додають замість м'яса в ковбасу, можливо, і не принесе користі, через те, що крім самого продукту, в такий дешевий аналог додали барвники, сіль, консерванти. Але натуральні продукти - соєве молоко, паростки сої, тофу- соєвий сир, якщо вживати їх без фанатизму, принесе тільки користь. 
Шкоду, яка може принести цей продукт, обумовлений вмістом у ній фітоестрогенів. Ці речовини саме у складі сої до кінця не вивчені. За деякими дослідженнями вони можуть впливати на процес дозрівання організму і на ендокринну систему. Тому соя протипоказана: людям з ендокринологічними захворюваннями, із захворюваннями сечостатевої сфери, вагітним жінкам, дітям.
Соєві продукти - корисні сердечникам, але протипоказані алергікам.
Найпоширеніший соєвий продукт - це соєве м'ясо. З нього можна приготувати безліч цікавих страв. Сухі шматочки соєвого м'яса розмочують у підсоленому окропі 20-25 хвилин або навіть відварюють, не закриваючи кришкою. У цей час до м'яса додають різні спеції, які продукт добре вбирає. Найбільш відповідні до соєвого м'яса: лавровий лист, духмяний перець, коріандр, кардамон, червоний перець, гвоздика. Після цього соєве м'ясо віджимають і готують, як готують традиційні м'ясні продукти. Приготовлені соєві продукти - швидкопсуються, немає сенсу готувати великі обсяги страв, на наступний день вони втратять вже і смак, і корисні речовини. Маринований сир тофу краще використовувати тільки в холодних стравах, інакше він втратить свій аромат.

Немає коментарів:

Дописати коментар