вівторок, 3 січня 2023 р.

Книга допомогає жити

 


До Всесвітнього дня азбуки Брайля

4 січня світова спільнота відзначає Всесвітній день азбуки Брайля, встановлений Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2018 року.

Цей день – нагадування, що серед нас живуть люди, які потребують особливої турботи, уваги та підтримки. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі близько мільярда людей мають порушення зору, з них понад 10 мільйонів повністю незрячі, а ще 130 мільйонів мають дуже слабкий зір.

 


Луї Брайль і його абетка

 

4 січня 1809 року у Франції в сім’ї майстра шкіряної справи Сімона-Рене Брайля народився син, якого назвали Луї. Одного разу, граючись у майстерні батька гострим шилом, трирічний малюк поранив око. Почалося запалення, що згодом перейшло і на друге око. У результаті до п’ятирічного віку хлопчик осліп.

У ті часи для незрячих було дуже мало можливостей, особливо здобути освіту, але батьки Луї хотіли, щоб він неодмінно вивчився. Хлопчик ходив у місцеву школу, хоч не мав змоги читати й писати, а міг лише слухати. Попри це, завдяки своїй прекрасній пам’яті він був відмінником.

У віці 10 років Луї почав навчатися в Національному університеті для незрячої молоді в Парижі, де став одним із кращих учнів. Молодий Брайль завжди прагнув більшого, йому хотілося черпати знання з книг нарівні зі здоровими людьми. У ті часи незрячі користувалися книжками з рельєфно-лінійним шрифтом Валентина Гаюї. Але, на жаль, у бібліотеці спеціалізованого навчального закладу було тільки 14 книг, а незграбний лінійний шрифт був незручним і важким для сприйняття.

У 1821 році до університету навідався колишній військовий Шарль Барб’є, відомий винайденням так званого «нічного письма» – кодом, що складався з дванадцяти тактильно відчутних крапок. Цей код дозволяв ділитися секретною інформацією на війні беззвучно та в темряві. Барб’є розповів про свій метод незрячим учням, серед яких був і Луї. Брайль не тільки вивчив тактильний код, але і вдосконалив його.

Шрифт Брайля – це використання шести крапок, які розташовано у три ряди і два стовпчики. До розширеної системи додано ще дві крапки. Для того, щоб записати символи, треба мати спеціальну дошку і грифель. Для письма крапки проколюють. За системою Брайля текст пишуть справа наліво, потім перевертають і читають зліва направо. Параметри випуклої крапки у шрифті Брайля чітко прописані у державних стандартах різних країн. Використовуються три розміри шрифту – великий, середній і дрібний.


Шестикрапковим шрифтом можна записати 64 символи, восьмикрапковим – 256. Великі та малі літери позначаються спеціальними символами перед потрібною буквою.

Зазвичай традиційний аркуш брайлівської книги розміром 23 на 31 см містить 25 рядків по 30 або 32 знаки.

Для мільйонів незрячих людей шрифт Брайля – це засіб спілкування. Окрім того він відіграє визначальну роль у їхній освіті, доступі до інформації, реалізації права на свободу висловлювання поглядів і переконань.

 


Список літератури шрифтом Брайля з фонду Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка

 


84(4УКР)

А 66

Андрухович С. Фелікс Австрія [Шрифт Брайля] : роман : в 5 ч. Ч. 1 / Софія Андрухович. – Київ : [б. в.], 2017. – 312 арк.

Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звичайне місто на кресах «щасливої Австрії», в якому живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, яка для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, – долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


84(4УКР)

Б 12

Бабкіна К. Шапочка і кит [Шрифт Брайля] / Катерина Бабкіна. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 41 с.

У житті Шапочці багато чого наразі не можна – їсти всілякі ласощі, бігати, кататися на лонгборді і навіть гладити собак. А ще потрібно вчасно приймати таблетки, адже Шап (а так хлопчика звуть відтоді, як у нього після хіміотерапії випало волосся і він не хотів скидати блакитну в’язану шапку) досі бореться з лейкозом. Однак хлопчик не впадає у відчай, а спілкується зі своїм новим другом – блакитно-сірим китом, який невідь-звідки взявся у повітрі над містом. Кит навіть може катати Шапа на спині понад хмарами…

Книжка «Шапочка і кит» Катерини Бабкіної присвячена дітям, які борються з онкологічними хворобами.

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


84(4УКР)

В 25

Вдовиченко Г. К. Засинай : вечірні історії для маленьких [Шрифт Брайля] / Г. К. Вдовиченко. Прокидайся : ранкові історії для маленьких / Галина Вдовиченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – [16], [16] с. зустріч. паг. – Кн.-«перевертень».

«Засинай. Прокидайся» – чотири короткі історії відомої письменниці Галини Вдовиченко для наймолодших читачів. Одні з них слід читати дітям на спокійний сон, а інші – на гарне радісне прокидання і зустріч нового дня. Це книжка-перевертайка – її можна розгорнути й читати з обох сторін. З однієї сторони – «Засинай» – дві історії: про те, як засинають машинки, і про Лялечку, яка казала, що ніколи-преніколи не спить. З іншого боку – «Прокидайся» – діти зустрінуть тих самих героїв, але вже вранці.

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


821(477)

В 25

Вдовиченко Г. К. 36 і 6 котів [Шрифт Брайля] : вусато-хвостата історія для дітей : у 2 ч. Ч. 1 / Галина Вдовиченко. – Київ : [б. в.], 2017. – [94] с.

Видано за підтримки БО «Фонд родини Нечитайло», благодійний проєкт «Книга Брайлем».

36 і 6 котів – саме стільки, не більше й не менше, хвостатих героїв Галини Вдовиченко оселилося одного дощового вечора в помешканні пані Крепової попри її бажання. Але серце непоступливої господині до котів-безхатьків прихилила киця-сфінкс Баронеса. Ані пані Крепова, ані її племінник Стас навіть уявити собі не могли, чим обернеться вторгнення у їхнє маленьке помешкання 36 дорослих і 6 маленьких котів.

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


84(4УКР)

Г 37

Гербіш Н. Мандрівки з Чарівним Атласом: Венеція [Шрифт Брайля] / Н. Гербіш. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – [66] с.

Лука і Терезка знову вирушають у захопливу мандрівку з Чарівним Атласом. Вони опиняються у Гринвічі – передмісті Лондона. Там проходить нульовий меридіан, що ділить світ на Східну і Західну півкулі. Древня обсерваторія, знайомство з професором Чемберсом, багато цікавинок із життя моряків і розвитку географічної науки – все це чекає на юних читачів у другій книжці трилогії Надійки Гербіш.

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


821(477)

Г 37

Гербіш Н. Одного разу на Різдво [Шрифт Брайля] : [казка] / Надійка Гербіш. – Львів : [б. в.], 2017. – 27 арк.

У цій дивовижно світлій та домашній казці живе справжній дух Різдва. Родина їжачків – тато, мама та троє їхніх діток – не лише разом готується до свята, переказує історію про народження Ісуса, а й приймає несподіваних гостей – двох маленьких ховрашат, які заблукали у лісі. Усі разом вони вчаться бути мудрими, розважливими й відкривати серця для доброти.

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


821(477)

М 69

Міхаліцина К. Хто росте у парку [Шрифт Брайля] : [казка] / Катерина Міхаліцина, Оксана Була. – Львів : [б. в.], 2017. – 16 арк.

«Хто росте у парку» – це невеличка історія від Катерини Міхаліциної про важливі речі: про зростання і пошук себе, про схожість і несхожість та важливість мати поряд когось, хто хоч трохи і хоч у чомусь до тебе подібний. А ще – про дерева навколо нас, повз які проходимо, та не завжди знаємо, хто це тут росте.

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


84(4УКР)

П 84

Прохасько Т. Життя і сніг [Шрифт Брайля] : [для незрячих дітей шк. віку] / Тарас Прохасько, Мар’яна Прохасько. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 24 с.

На світі є ліс. У лісі є нора. У норі живуть кроти. Яке їхнє життя? Чим воно відрізняється від життя інших тварин? Чи є щось таке, що об’єднує всіх? Ви можете так ніколи й не дізнатися цієї таємниці. Але ця книжка пропонує вам спробувати.

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


821(477)

Р 90

Рутківський В. Г. Гості на мітлі [Шрифт Брайля] : казк. повість : у 3 кн. Кн. 1 / Володимир Рутківський. – Київ : [б. в.], 2017. – [60] арк.

Видано за підтримки БО «Фонд родини Нечитайло».

Стара відьма разом зі своїм слугою, чаклунським котом Аристархом, отримала відрядження з Лисої гори. Вона має прилетіти до рідного села, де ще малою зазнала безліч принижень та образ, і викрасти якусь дівчинку для того, щоб зробити її своєю ученицею. Спочатку страшні посланці навіть перевиконують план...

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


84(4УКР)

С 13

Савка М. Босоніжки для стоніжки [Шрифт Брайля] : [зб. поезій] / Мар’яна Савка. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 58 с. : іл. + 1 ел. опт. диск (CD-ROM).

«Босоніжки для стоніжки» – нова книга чудових віршів для дітей відомої поетеси і «мами» ВСЛ Мар’яни Савки.

До книжки увійшли добрі та веселі віршики про стоніжку, для якої потрібно купити півсотні пар взуття; про Мишку, яка, мріючи про нове хутерко, затягнула до своєї нірки… котячий хвіст; про Корову, яка навіть уміє вишивати; про маленького Равлика, про кота, акулу і лиса та багатьох інших звірят.

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


821(477)

С 13

Савка М. Тихі віршики на зиму [Шрифт Брайля] / Мар’яна Савка. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – [14] арк.

Зима – це казковий час, особливо для дітей. З’їжджати з гори на санчатах, ліпити сніговика, колядувати й зустрічати Новий рік – скільки чудових занять і вражень для малечі!

Але радість від цієї справді чарівної пори може стати ще більшою, якщо зручно вмоститися на колінах мами й тата, читаючи чудові «Тихі віршики на зиму».

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


84(4УКР)

Х 91

Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для читання в 1, 2 класах серії «Шкільна бібліотека» [Шрифт Брайля] : у 2 ч. Ч. 1. – Київ : [б. в.], 2017. – 100 с.

Видано за підтримки БО «Фонд родини Нечитайло».

Відібрані для молодших школярів твори для читання відображають сучасний світ, а також дають уявлення про минуле і традиції українського народу. Тексти збірки промовляють до читачів сучасними мистецькими формами та змістом.

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


84(4УКР)

Ч-92

Чупа О. А. Вишня і Я [Шрифт Брайля] : [повість] : у 2 кн. Кн. 1 / Олексій Чупа. – Київ : [б. в.], 2017. – [57 арк.].

30-річний Ярчик знаходить посеред крамниці дитину із запискою «попіклуйтесь про неї, будь ласка», бере 6-річну Вишню на виховання й відтак кардинально змінює своє життя. Був цей крок виявом інфантильності чи відповідальності? Хто насправді ховається у діалогах Вишні та Ярчика?

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 


821(477)

Щ 63

Щербаченко Т. Біла, Синя та інші [Шрифт Брайля] : [казки] / Тетяна Щербаченко. – Львів : [б. в.], 2017. – [9] арк.

Хороша книжечка, легка, грайлива, спонукає дорослих і дітей замислитися про дивовижний світ живої природи: скільки лапок у павучків, якого кольору бувають звірі, чи літають ті, у кого немає крилець…

 

Примірники зберігаються у відділах: Усього 1 : ВЗ (1).

 Джерело:https://uk.celeb-true.com/louis-braille-french-educationist-inventor-devised-system-reading

Немає коментарів:

Дописати коментар