четвер, 30 березня 2023 р.

Читаємо разом

 

Книжковий колаж «У дивосвіт запрошує весна»

 


З приходом перших квітневих днів щось невловне проникає в повітря, торкається вашої щоки, відгукується в усьому вашому тілі, і тіло оживає.

 (Дафна дю Мор’є)

 

Мрієте про справді весняний настрій? До вашої уваги колаж із книжок, які є у фонді нашої бібліотеки. Усі вони про кохання, весну, надію, страждання, біль та красу цієї чудової пори року.


Що таке колаж? Це прийом, який застосовують у мистецтві, коли на основу накладають матеріали, що різняться і кольором, і матеріалом. У нас колаж літературний – мова йтиме про різні книжки. Це твори української та світової літератури. Усі ці книжки мають спільність – їх назви пов’язані з весною. Це поетичні і прозові твори, різні за жанрами, змістом, тематикою. Іноді оптимістичні, іноді трагічні. Різні, як весна зі своїми примхами. Але сподіваємося, що ви отримаєте задоволення від цих книжок та зможете із задоволенням провести вільний час.

 


821(477

Б 91

Бурбело О. С. Первоцвіт : казки, легенди, вірші, смішинки та загадки / Олександра Бурбело. – Вид. 3-тє, змінене й допов. – Вінниця : Рогальська І. О., 2020. – 91 с.

Авторка книги Олександра Бурбело – вінничанка, яка все своє коротке життя була закохана у рідний край, в Україну. Любила фантазувати, писати фантастичні оповідання, казки, вірші.

У 2010 році здобула перше місце у Всеукраїнському літературному конкурсі журналу «Крилаті» на краще фантастичне оповідання. Твори Олександри Бурбело друкувалися в газетах «Казковий вечір», «Подільська зоря», також юна авторка була дописувачкою журналу «Барвінок». У 2011 році стала лауреаткою національного конкурсу «Я козацького роду!» в номінації «Авторська поезія героїчної тематики». «Первоцвіт» – перша збірка талановитої письменниці, якій вічно буде 15 років. Саме в цьому віці дівчина пішла із життя від тяжкої спадкової недуги.

 


84(4УКР)

В 48

Винничук Ю. П. Весняні ігри в осінніх садах : [роман] / Юрій Винничук. – Харків : Фоліо, 2016. – 313 с.

Роман «Весняні ігри в осінніх садах» переміг 2006 року в номінації «Книга року ВВС».

Це глибоко інтимний і відвертий твір, у якому зі зворушливою проникливістю постають одвічні проблеми Любові та Смерті. Тема кохання і пристрасті посідає тут провідне місце. Але пристрасть, яка спонукає до самогубства, зумовлює і своєрідну композицію твору: навколо головного героя групуються інші героїні – його коханки.

Інтимне життя автора постає перед читачем голе, відверте й чуттєве. Але поява ще однієї героїні – Мар’яни – і несподіваний фінал змушують читача поглянути на роман з іншого кута зору.

 


84(4ВЕЛ)

Г 80

Грем К. Вітер у вербах : повість / Кеннет Грем ; пер. з англ. А. Сагана. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2014. – 345, [2] с.

Казкова повість шотландського письменника Кеннета Грема – про чудові пригоди Крота, Ондатра, Видри, Борсука і Жабса. Книга розповідає про щиру дружбу, знайомить з мешканцями лісу, вчить любові до природи. Цей твір сподобається дорослим і дітям.

 


821(477)

Г 85

Грінченко Б. Д. Під тихими вербами / Б. Д. Грінченко. – Київ : Центр учбової літератури, 2017. – 181 с.

«Під тихими вербами» – друга частина дилогії, продовження повісті «Серед темної ночі». Тут так само гостро звучить проблема соціальної несправедливості, твір має символічне закінчення, яке втілює надію на світле майбутнє.

 


84(4УКР)

Д 79

Дубина М. С. Березнева повінь / М. С. Дубина. – Дніпропетровськ : ІМА-прес, 2001. – 143 с.

Марію Дубину знають далеко за межами Дніпрово-Кам’янки. Її натхненні поетичні рядки друкувалися на сторінках районних, обласних, республіканських видань. Віршам пані Марії притаманні надзвичайна образність, мелодійність, легкість і вишуканість поетичних конструкцій.

 

 

 


821(477)

З-34

Зарівна Т. П. Вербовая дощечка : роман / Теодозія Зарівна. – Київ : contrabanda, 2008. – 294 с.

Як вижити жінці у чоловічому світі? Чи згодна вона сплатити те, чого від неї вимагають? І чим загрожує її бунт? На ці запитання роман не дає відповіді. Бо відповідь конкретна у кожному випадку. Так само конкретні й долі трьох героїнь твору, які складають історію роду впродовж кількох десятиліть. Історію, що писалася у глухих селах та хуторах, у боях та криївках, у столичних офісах та мандрівках Україною. Вона має право бути прочитаною.

 


84(4УКР)

І-25

Івченко М. Є. Шуми весняні ; Напоєні дні : вибране / Михайло Івченко. – Київ : Академія, 2015. – 238, [1] с.

 На початку ХХ ст. ім’я письменника Михайла Івченка (1890–1939) було досить відомим, але тоталітарна система вилучила його з історії української літератури майже на шість десятиліть. Повне видання спадщини митця – справа майбутнього.

До книги увійшла проза, опублікована у перших двох збірках М. Івченка – «Шуми весняні» та «Імлистою рікою». Центральним образом цих творів стала людина, яка у складну добу соціальних потрясінь, революційних перетворень занурюється у власні переживання та відчуває парадоксальність нової дійсності, в якій не може знайти місце для себе. Основний конфлікт виникає на ґрунті розриву між ідеалом і дійсністю, метою і результатом («Векша», «Із днів польових»). Письменник підходить до нової дійсності не з соціальними, а з морально-етичними критеріями, його насамперед цікавить, з яким запасом людяності, порядності прямує народ, нація у завтрашній день.

 


84(7СПО)

К 34

Келлі М. Х. Бузкові дівчата : роман / Марта Холл Келлі ; [пер. з англ. В. Горбатька]. – Київ : Нора-Друк, 2017. – 543 с.

Кароліна Феррідей працює у французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі, в 1940-му, окупує Францію.

Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки.

Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми.

Життя цих трьох жінок неймовірним чином перетинається. Їхні історії розгортаються на різних континентах: від Нью-Йорка до Парижа, Німеччини та Польщі. Кароліна і Кася прагнуть відновити справедливість для тих, кого історія забула.

 


821(477.51)

М 80

Морська І. О. Весна з ароматами вишень : [поезії] / Ірина Морська. – Чернігів : Десна Поліграф, 2018. – 99 с.

Це перша поетична збірка молодої чернігівської поетеси. Ірина Морська свої твори намагається писати так, аби читачеві хотілося їх перечитувати не один раз. У цьому їй також допомагають досвід викладання української мови та перша освіта за фахом – редактор освітніх видань. Тож окрім створення віршів Ірина змогла і зверстати збірку, і відредагувати її.

 


84(4УКР)

П 32

Пилипець В. М. Березнева заметіль : поезії / Володимир Пилипець. – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2014. – 63 с.

«Родом Володимир Пилипець із Мезина Коропського району. Отож завжди кажу йому: «Твоє ж село набагато старіше не тільки за наш тисячотрьохсотлітній Чернігів, півторатисячолітній Київ, а й за найдавніші міста світу, такі, скажімо, як Афіни та Рим…

Вірші, а точніше лірику, він пише давно, ще зі школярських літ».

Такі «таємниці» про Володимира Пилипця розкрив інший Володимир – Сапон, талановитий чернігівський журналіст, письменник, поет, який, на жаль, уже відійшов у Вічність.

Перу Володимира Пилипця належать збірки віршів «Цвіт материнки», «Дикі гуси летять», «Дорогою добра», «Зозуля з юності кує», «Цілуються волошки в житі», «Сині плеса Десни», «Медовий запах лип», «Звуть солов’ї до Мізина», «Синє озеро дум», «Ожиновий берег», «Роса на спориші», «Пахнуть бузками світанки», «У човні пливу Десною», «Одкровення осені», «Полинове суцвіття», «Березнева заметіль». Для творчості поета характерні щирість, ліризм, любов до рідної землі.

 


84(4УКР)

П 32

Пилипець В. М. В краю бузків і чебрецю : [поезії] / Володимир Пилипець. – Чернігів : Лозовий В. М., 2015. – 303 с.

Поезії під цією обкладинкою розкривають внутрішній світ автора, його безмежну любов до рідної землі, деснянського краю. Вони пронизані щемом і радістю кохання.

 

 


821(477.51)

П 26

Первоцвіт : поезія. Вип. 4 / Черніг. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка, Літ. спілка «Чернігів» ; [упоряд. : М. М. Ткач, І. М. Аліференко]. – Чернігів : Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка, 2020. – 149 с.

До альманаху «Первоцвіт» увійшли вибрані вірші 26 сучасних авторів із різних куточків України – учасників поетичного фестивалю «Дотиком душі». Для декого з них це знакова подія – дебютна публікація. Отже, в альманаху представлено нове покоління сучасних творчих людей, які роблять перші кроки в літературу, мають поетичну уяву та свою думку, не обмежені цензурою і прагнуть самовираження.

Більшість творів – це інтимна лірика, яка не залишить байдужим читача.

 


821(477)

Т 16

Талан С. О. Букет улюблених квітів : роман / Світлана Талан. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 283 с.

Тамара любила лілії. Особливі, неповторні… Ці ніжні квіти нагадували їй про маму — гарну, тендітну та водночас сильну жінку… Мами не стало, коли Тамара була зовсім дитиною. Вона досі пам’ятає той жахливий день. Відтоді щороку на могилі матері з’являється кошик із чудовими ліліями. Тамара марно намагалася дізнатися, від кого він. Так само марно вона прагла дізнатися правду про батька… У річницю маминої загибелі Тамара зустрічає на кладовищі чоловіка, який називає себе знайомим матері. Жінка розуміє, що він знає більше, ніж говорить…Докладніше дізнаємося з книги.

 

 


821(477.51)

Т 48

Ткач М. М. Вербове коріння : зб. поезій / Микола Ткач. – Київ : Українські пропілеї, 2018. – 228, [1] c.

До книги відомого поета й етнолога Миколи Ткача «Вербове коріння» увійшли поезії написані вільним віршем – верлібром. Це своєрідні поетичні роздуми, які постають у невимушеній сповіді. Емоція в них приглушена, але у своїх асоціаціях вона часом стає вражаючою і відчувається сильний біль, разом із хвилею радісного піднесення. Тематика поезії розмаїта: тут і наша історія, і духовна та інтимна палітра, і природа й буття світу. Книга надихає на роздуми про сенс життя, про красу і вічність всесвіту.

 


63.52 / 902.7

Ф 34

Федущак М. Прикрашання квітами – квітчання. Погляд на окреме явище культури / М. Федущак. – Івано-Франківськ : Лілея-НВ, 2004. – 59 с. : іл. – Бібліогр.: с. 57–59.

Книжка української дослідниці Марії Федущак «Прикрашання квітами – квітчання: погляд на окреме явище культури» ознайомлює читача з українським народним мистецтвом прикрашання квітами – квітчанням, його принципами, формами, символікою, призначенням. Авторка розглядає квітчання як окрему галузь мистецтва і важливу складову української культури, розкриває його роль та значення у традиційній обрядовості.

Немає коментарів:

Дописати коментар