вівторок, 14 квітня 2020 р.

Готуємось до Великодня


Чарівний світ писанки
Українська писанка є шедевром декоративно-ужиткового мистецтва. Виготовляють писанки окремі люди, оскільки ця праця клопітка, вимагає терпіння, зосередженості, а також знань символів, які зображаються на пташиних яйцях.
Писанки усієї України не схожі між собою, вони різняться нанесеними елементами і символами. Найскладніша для розуміння писанка Гуцульщини, яка насичена різною інформацією про життя і вірування людей. Проте значення кольорової гами та символіка подекуди збігається в різних регіонах України, оскільки всі українці бажали для себе доброї долі, миру, спокою, здоров'я, доброго урожаю.
Для розпису яєць використовується писачок — невеличка дерев'яна паличка, на якій тим чи іншим способом закріплюється резервуар для розтопленого воску з кінчиком для малювання, діаметр якого відповідає обраній техніці розпису та розміру деталей.
Для виготовлення писанок відбирають сирі курячі яйця. Попередньо їх треба добре вимити у воді, розчинивши у ній трохи харчової соди. Потім яйця кладуть у легкий розчин оцту у воді, коли вони просохнуть, приступають до розписування. Найчастіше це роблять за допомогою воску. Натуральний бджолиний віск кладуть у невелику керамічну посудину чи в черепок. Посудину з воском ставлять до вогню в печі чи на розсіювач тепла на невеликий вогонь газової плити. Віск повинен бути гарячим, але не доведеним до кипіння.
Фарби, які використовуються для забарвлення писанок, можуть бути як природного, так і синтетичного походження. Наприклад, жовтий колір виготовляли з кори яблуні-дички, яку відварювали і настоювали. Таку фарбу називали «яблінкою», або «жовтилом». Жовтий колір можна отримати також з гречаної соломи, а з гречаної полови — бурий. Зелений колір добували з полови конопляного насіння. Чорний колір діставали з лушпиння соняшника. Брунатний — з лушпиння цибулі або з настою дубової кори, а також з кори вільхи. Червоний — з настою звіробою. Але вже ближче до наших часів червону фарбу виготовляли з червоного або сандалового дерева, яке привозили з Бразилії українські емігранти. Трісочки цього дерева запарювали з гарячою водою і отримували гарну червону фарбу, яку називали «бразолія». До природних барвників для кращого зафарбовування обов'язково додавали галун, тому в деяких місцевостях України писанки називали галунками. Алюмінієвий галун не змінює колір фарби, лише робить його яскравішим, а залізний галун дає темні кольори. Наприклад, квітучі пагони дроку красильного з алюмінієвим галуном дають жовтий колір, а із залізним — коричневий. Кора вільхи дає відповідно червоно-коричневий і чорний кольори. Фарбовані у таких барвниках писанки не боялися світла і мали гарні ніжні відтінки

   Рекомендований список літератури:
1.Адруг, Анатолій Кіндратович. Писанки Чернігівщини: історія і сучасність [Текст] / А. К. Адруг. - Чернігів : Чернігівські обереги, 2005. - 60с.
 2.Артюх, Лідія Федорівна. Звичаї українців у народному календарі [Текст] / Лідія Артюх. - Київ : Балтія-Друк, 2012. - 223
3.Бойко, С.  Світ писанки, крашанки, шкрьобанки, дряпанки, мальованки [Текст] / С. Бойко // Наука і суспільство. - 2010. - N 3/4. - С. 31-32 .

4.Верещагіна, Н.  Великодня писанка: різновиди, значення, колорит [Текст] / Н. Верещагіна // Шкільний світ. - 2010. - N 12. - С. 9-13с.
5.Воропай, О. І.  Звичаї нашого народу [Текст] : народньо-календарні звичаї : укр. нар. одяг : етногр. нарис / О. І. Воропай ; худож. оформл. І. Бородаєвої ; [авт. післямови: Б. Шкандрій, О. Шкандрій]. - Київ : Пульсари, 2012. - 630, с.
6.Добжанський, Е. Писанка [Текст] / Е. Добжанський. - Київ : Трійця, 2001. - 14 с. : ілюстр. - Бібліогр.: с.
7.Івано-Франківська область. Писанкове Прикарпаття [Текст] / Голов. упр. з питань туризму, евроінтеграції, зовніш. зв'язків та інвестицій Івано-Франк. облдержадмін. ; [фото: В. Солодкий, Д. Трофімов, Т. Дутка та ін.]. - [Б. м. : б. в.], [2011]. - 44 с.
8.Матеріали науково-практичної конференції "Писанка - символ України" з міжнародного з'їзду писанкарів, 2-7 вересня 1992 року [Текст] / уклад. А. П. Гура. - Київ : [б. в.], 1993. - 122 с
9.  Малиновська, М. Світлий образ дитинства в поезії " Писанки " Ігоря Калинця [Текст] / М. Малиновська // Українська мова та література (Шкільний світ). - 2009. - № 13. - С. 16-17.

10.Пише писанки бабуня, пише мама, пишу я [Текст] / [передм., уклад. В. Скуратівського]. - Київ : [б. в.], 1992. - 48 с.
11. Шевчук, В. Котилася писанка". Урок з народознавства у 5-му класі [Текст] / В. Шевчук // Українська мова та література (Шкільний світ). - 2010. - N 8. - С. 8-9.

Всі документи  знаходяться у фонді   Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка. korolenkolib@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар