четвер, 23 лютого 2023 р.

Добірка книг про кохання

 


Любові чарівні сторінки

Кохання – це особливе почуття, яке переживає кожна людина. Воно не тільки збагачує кожного, надає сили та спонукає до великих вчинків. Інколи кохання може стати причиною божевілля, розбитого серця, а іноді – запорукою впевненості в собі й у всьому, що відбувається навкруги.


Скільки прекрасних романів, оповідань та віршів присвячено цьому чарівному й неперевершеному почуттю… Воно надихало поетів та письменників іще з давніх часів. І сьогодні кохання – рушійна сила багатьох митців. Хоча дехто з читачів вважає книги про любов нудними й рафінованими. А все тому, що не всім письменникам до снаги створити по-справжньому цікавий світ, харизматичних персонажів та захопливий сюжет. Так і виникли стереотипи про любовні романи як дешеве чтиво, яке згодиться хіба на те, щоб брати його із собою у відпустку, коли не хочеться перевантажувати голову справді якісною літературою. Ми ж прагнемо довести вам протилежне, тому зібрали чотирнадцять найкращих книжок з цікавими сюжетами й персонажами, які не залишать вас байдужими.

До вашої уваги – віртуальна книжкова виставка «Любові чарівні сторінки», яка зможе покращити ваш весняний настрій, допоможе відпочити від буденних справ та із задоволенням провести вільний час.

 


821(415)

А 95

Ахерн С. P. S. Я кохаю тебе : роман / Сесілія Ахерн ; пер. з англ. Ірина Гоял. – Київ : Рідна мова, 2020. – 428, [3] c.

Бестселер «P.S. Я кохаю тебе» – сучасна історія про те, як любов перемагає смерть. Утративши коханого чоловіка, тридцятирічна Голлі Кеннеді впадає у відчай, перестає виходити з дому та спілкуватися з людьми. І раптом отримує поштою пакет з листами: розпечатувати їх можна лише по одному на місяць, а написані вони її чоловіком, розлука з яким завдає невимовних страждань. Першого числа кожного місяця Голлі розпечатує наступний конверт і, дотримуючись настанов коханого Джеррі, робить іще один крок, який повертає її до життя.

Роман перекладено півсотнею мов, а кінофільм «P.S. Я кохаю тебе», створений компанією «Warner Brothers», тріумфально крокує екранами всього світу.

 


821(410)

Б 88

Бронте Е. Буремний перевал : [роман] / Емілі Бронте ; пер. з англ. Елла Євтушенко. – Київ : Знання, 2018. – 414 с.

Тихий плин життя в маєтку Буремний Перевал порушився: одного дня батько привіз із міста додому замурзаного хлопця-сироту, якому дали наймення Гіткліф. Юна Катрина Ерншо прихилилася серцем до загадкового Гіткліфа, у чиєму нутрі під похмурою, впертою зовнішністю вирували жагучі пристрасті. Та коли Катрина подорослішає, їй доведеться обирати між байстрюком Гіткліфом, без пенса за душею, і багатим та вродливим сусідою Едгаром Лінтоном. І від цього вибору залежатиме не лише їхнє щастя, а саме життя...


 
821(477)
   В 25

Вдовиченко Г. К. Найважливіше – наприкінці : [роман] / Галина Вдовиченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 333 с.

Герої цієї книги переживають не найпростіший період у своєму особистому житті: вони разом 35 років, у них дорослі діти й багато претензій одне до одного, та саме час зрозуміти – що їх усе ж таки єднає насправді?.. Дуже зворушлива, сумна, філософська книжка, яку можна проковтнути буквально за один вечір. Це книжка, каже Галина Вдовиченко, про вміння прощати і співпереживати, не розмінюватися на дрібниці й бути уважними одне до одного і до себе, цінуючи кожну мить цього несамовито швидкоплинного життя.

 


84(4УКР)

В 48

Винничук Ю. П. Весняні ігри в осінніх садах : [роман] / Юрій Винничук. – Харків : Фоліо, 2016. – 313 с.

Це глибоко інтимний і відвертий твір, у якому зі зворушливою проникливістю постають одвічні проблеми Любові та Смерті. Тема кохання і пристрасті займає тут провідне місце. Але пристрасть, яка спонукає до самогубства, зумовлює і своєрідну композицію твору: навколо головного героя групуються інші герої – його коханки.

Інтимне життя автора постає перед читачем голе, відверте й чуттєве. Але поява ще однієї героїні – Мар’яни – і несподіваний фінал змушують читача поглянути на роман з іншого кута зору.

 


84(4УКР)

Д 18

Даниленко В. Г. «Кохання в стилі бароко» й інші любовні історії : роман : оповідання / Володимир Даниленко. – Львів : Піраміда, 2011. – 253 с.

Один із найкращих романів Володимира Даниленка «Кохання в стилі бароко» вийшов 2009 року і надзвичайно швидко став раритетним виданням. Це любовний детектив, побудований на кросворді, пов’язаний з київською архітектурою та ландшафтом. Але передовсім «Кохання в стилі бароко» пронизане тугою за великою любов’ю, яка пробуджує в людині глибокі переживання і наповнює кожну мить відчуттям неповторності. До книжки увійшло також оповідання, у якому зображено парадоксальні форми стосунків між чоловіком та жінкою.

Суворий реалізм, містика, іронія, тонка психологічна пластика письма у поєднанні із загадковими сюжетами витворюють багатоликий міф сучасного світу, який розривають інформаційні технології, егоїзм, споживацтво, самотність і гострий дефіцит любові.

 


84(4УКР)

Д 21

Дашвар Люко. Село не люди : [роман] / Люко Дашвар. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. – 270 с.

«Село не люди» (2007) – бестселер популярної української письменниці Люко Дашвар, яка була справжньою зіркою української літератури у 2000-х роках. «Село не люди» – її дебют: яскрава, смілива, відверта історія про українську «Лоліту» в селі. Головна героїня роману – 13-річна Катерина (символічне ім’я для української літератури), яка закохується в одруженого чоловіка Романа, батька її однокласника Олександра. Ці почуття призводять до трагедії, а оточення звинувачує в усьому Катерину. Безумовно, це роман не тільки про кохання, а й про ненависть.

 


4(4ВЕЛ)

Д 96

Дюмор’є Д. Ребекка : [роман] / Дафна дю Мор’є ; [пер. з англ. Г. Бєлякова]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 478 с.

Вона вийшла заміж за багатого англійського аристократа Максиміліана де Вінтера. Але тінь його колишньої дружини нависла над її життям. Нова місіс де Вінтер намагається догодити чоловікові, стати справжньою аристократкою та бути не менш чудовою, ніж Ребекка – її попередниця, яку, здавалося, всі любили. Ходять чутки, що вона трагічно загинула: потонула, вийшовши на яхті в море вночі під час негоди. Усе змінить бал, адже місіс де Вінтер за порадою економки вдягне костюм, у який колись була вбрана й Ребекка. Ця фатальна помилка розкриє таємницю смерті колишньої дружини Максиміліана… І докорінно змінить життя її наступниці.

 


821(477)

К 26

Карпа І. І. Добрі новини з Аральського моря : роман / Ірена Карпа. – Київ : Книголав, 2019. – 385, [5] с.

Мало хто пише про кохання так, як робить це Ірена Карпа, – відверто, зухвало. Головні героїні – чотири українські емігрантки, що потрапили до Парижа в пошуках кохання, роботи, себе, або, навпаки, втікали від себе. «Річ у собі» Хлоя, музикантка й тонка натура, яка була в Україні волонтеркою в АТО; заповзятлива Богдана, яка ніде не пропаде; учасниця руху Femen Маша; і найцікавіше – Рита, альтер его самої письменниці. Здогадатися, що за Ритою ховається сама Карпа, легко: вона худа, на голові у неї «безлад», у будинку двоє дітей, а ще роман із французом і бездоганне почуття гумору. Читаючи книгу, ви плакатимете й реготатимете і, що особливо важливо, переживатимете всі перипетії із життя героїнь разом із ними – зокрема любовні.

 


84(4УКР)

Л 63

Лис В. С. Століття Якова : роман / Володимир Лис. – 2-ге вид., стер. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 236, [2] с.

Цей роман – своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття.

У житті старого Якова Меха на короткий час, мов той метелик, з’являється дівча-приблуда. Воно питає, чи любив він колись, – і виринає десь із глибини пам’яті його кохання, і біль втрати, і круговерть війн та режимів, і радощі та горе в родині, і гріхи та каяття…

 


84(4ВЕЛ)

Л 81

Лоуренс Д. Г. Коханець леді Чаттерлі / Д. Г. Лоуренс ; авт. передм. Н. Ю. Жлуктенко ; пер. Д. О. Радієнко. – Харків : Фоліо, 260, [1] с.

«Коханець леді Чаттерлі» – це класика XX століття. Із цього роману розпочалася європейська еротична література. Це поетична розповідь про чисте і пристрасне кохання, про пошук справжньої гармонії стосунків між чоловіком та жінкою, що стають сенсом їхнього буття.

У центрі роману класичний любовний трикутник: молода красива дружина, законний чоловік і похмурий лісник.

Сучасники сприйняли роман як виклик, тож у 1928 році його заборонили. Заборона діяла аж до 1960 року. Її зняли в результаті гучного судового процесу, після чого твір повністю реабілітували.

 


84(4ВЕЛ)

О-76

Остен Д. Гордість і упередженість : роман : пер. с англ. / Джейн Остен. – Харків : Фоліо, 2005. – 349, [1] с.

Цей роман – класика любовної прози. Кілька успішних екранізацій довели, що письменниці вдалося розкрити сюжет і зробити своїх персонажів «живими» та напрочуд цікавими. Містер Дарсі – забезпечений молодий чоловік, відомий своєю гордістю й навіть зверхністю. Елізабет – розумна та імпульсивна дівчина, яка росла з чотирма сестрами і не відрізнялася особливими талантами. Чи зможе вона подолати упередження до містера Дарсі й за маскою його гордості розгледіти щирість і вразливість?

 


84(4УКР)

Т 16

Талан С. О. Купеля : збірка / Світлана Талан. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 236, [2] с.

2004 рік. Вони познайомилися під час буремних подій у самому серці Києва. Софійка була серед мітингувальників, а капітан Волошин стежив, щоб ніхто не постраждав. Вони випадково зустрілися поглядами і зрозуміли, що відтепер завжди будуть разом. Це було справжнє кохання!

...Софійка відчувала біду, тому благала свого коханого Сашка не їхати у чергове відрядження. З лагідною усмішкою він сказав, що повернеться за кілька тижнів, однак цього не сталося… Дівчина у відчаї! Від рідних хлопця Софійка дізнається, що трапилося нещастя і її Сашко потрапив до лікарні. Однак, побачивши його, дівчина розуміє: все набагато страшніше. Коханий не впізнає її! Та це лише початок цієї надзвичайної історії кохання...  

 


821(410)

Ф 51

Філдінг Г. Щоденник Бріджит Джонс : [роман] / Гелен Філдінг ; пер. з англ. Лідії Луцан. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 424, [1] с.

Бріджит Джонс – 30 із хвостиком, вона незаміжня і дуже хоче змінити своє життя. Напередодні Нового року Бріджит обіцяє сама собі кинути курити, схуднути, не тринькати грошей, не закохуватися в поганих хлопців, прокачати впевненість у собі й побудувати зрілі стосунки з відповідальним та надійним чоловіком.

«Щоденник Бріджит Джонс» полюбили читачі з усього світу, адже в цій книжці Гелен Філдінг щиро й дотепно розповідає про сучасну жінку, пошук себе, кар’єру, стосунки, кохання, моду, секс.

Ця книжка – чудова нагода посміятися, розчулитися, а може, навіть вигукнути: «Бріджит Джонс – це я!».

 


84(7СПО)

Ф 66

Фіцджеральд Ф. С. Великий Гетсбі : романи / Френсіс Скот Фіцджеральд ; пер. з англ. Мара Пінчевського ; Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка. – Харків : Фоліо, 2013. – 395, [2] с.

У романі «Великий Гетсбі» дається опис не тільки американської еліти, яка безтурботно марнує життя, але й більш тонких та глибоких людських стосунків. Історія любові та зради, романтики та ілюзій, наївності та світської вульгарності червоною ниткою проходить через розповідь, але підноситься завуальовано, за допомогою натяків. При цьому вона близька і зрозуміла кожному, тому знаходить відгук у серці. Герою співчуваєш, за нього переймаєшся. І тому гостріше відчуваєш несподівано страшний фінал. Який саме – можна дізнатися, прочитавши книгу.

Немає коментарів:

Дописати коментар