вівторок, 4 квітня 2017 р.

Інвалідів забезпечать безкоштовними путівками в санаторії

Як повідомляють у прес-службі Міністерства соціальної політики України (Мінсоцполітики), на засіданні Уряду 1 березня 2017 р. затверджено Порядок використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для забезпечення деяких категорій інвалідів санаторно-курортними путівками, та внесено зміни до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 187 і від 31 березня 2015 р. № 200.

Як відомо, відповідно до Закону України про Державний бюджет на поточний рік, передбачаються видатки Мінсоцполітики на бюджетні програми «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів», до складу якої входить напрямок «Санаторно-курортне лікування інвалідів» (виконавець — Фонд соціального захисту інвалідів), і «Заходи із психологічної реабілітації та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням» (виконавець — Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції).

З метою ефективного використання бюджетних коштів та забезпечення вільного вибору санаторно-курортного закладу, відповідно до медичних показань для осіб з інвалідністю, Мінсоцполітики запропонувало замінити існуючу систему закупівлі санаторно-курортних послуг на відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування (путівки) зазначеній категорії осіб через безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги на підставі тристоронньої угоди (особа з інвалідністю — управління — санаторій). Уряд підтримав таку ініціативу, прийнявши відповідну постанову.

Згідно з ухваленим рішенням гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначатиметься щороку Мінсоцполітики за погодженням з Міністерством фінансів України.

У Мінсоцполітики переконані, що це сприятиме не лише ефективному використанню бюджетних коштів, а й покращенню результативних показників у сфері санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю та ветеранів війни з числа постраждалих учасників антитерористичної операції, адже їм надаватиметься можливість вибирати для санаторно-курортного лікування будь-який заклад України відповідно до медичних показань.

Аналогічні зміни внесені й до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 р. № 200.

У Мінсоцполітики також зазначають, що Урядом вже затверджено подібний порядок забезпечення санаторно-курортним лікуванням громадян, постраждалих внаслідок ЧАЕС (постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 р. № 854).

Як ми повідомляли раніше, в Україні розпочато роботу над комплексною моделлю розвитку реабілітації населення.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
 за матеріалами  http://www.msp.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар