четвер, 30 вересня 2021 р.

Міжнародний день людей похилого віку

 


1 жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН, а в Україні це також і День ветерана.

Україна як повноправний член ООН підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991-го щорічно відзначає Міжнародний день людей похилого віку. Рішення про щорічне відзначення цього дня в Україні та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку». Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана.

За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Таких у світі нині – понад 629 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на землі.

Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими та милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід для роздумів про подальшу долю людства, його культуру, взаємозв’язок поколінь.

А ще цього дня потрібно дарувати подарунки. Відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка пропонує всім шанувальникам книжок віртуальну виставку «Радимо прочитати».


821(410)
   А88
 
Арчер, Джеффрі. Гріхи батьків [Текст] : роман / Джеффері Арчер ; [пер. з англ. Є. М. Тарнавського]. - Харків : Фоліо, 2020.

Арчер Дж. Гріхи батьків [Текст] : роман / Джеффрі Арчер ; [пер. з англ. Є. М. Тарнавського]. – Харків : Фоліо, 2020. – 298, [2] c.

Джеффрі Арчер (нар. 1940 р.) – постать досить неоднозначна. Англійський політик з оксфордською освітою, який кілька разів полишав політичну арену через скандали, благодійник, лорд, що потрапив до в’язниці за лжесвідчення й перешкоду у здійсненні правосуддя, людина, яка почала писати книжки, щоб хоч якось виправити своє матеріальне становище. Уже перший його роман став у США бестселером і дав авторові змогу розплатитися з боргами. Й Арчер так захопився письменництвом, що створив понад 20 книжок. У видавництві «Фоліо» 2019 року вийшли друком романи письменника «Каїн і Авель» та «Лише час підкаже». «Гріхи батьків» (2012) – друга книга серії «Хроніки Кліфтонів», події якої охоплюють період 1939–1945 років і розгортаються на двох континентах – у Європі та Америці. Гаррі Кліфтон, намагаючись утекти від свого минулого та змінивши ім’я, волею долі опиняється в Америці. Проте чужа країна зустрічає його не гостинністю, а в’язницею. Та навіть там Гаррі не тільки зміг вижити, а й написав книжку, яка незабаром стала бестселером... Що сталося далі, читайте в романі «Надійно прихована таємниця».

 


821(73)

Е 52

Еллрой Дж. Чорна Жоржина [Текст] : роман / Джеймс Еллрой ; [пер. з англ. О. Чупи]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 428, [4] с.

Січень 1947 року. Газети вибухають заголовками про смерть 22-річної красуні Елізабет Шорт, охрещеної журналістами «Чорна Жоржина». Її досконале колись тіло знайдене моторошно понівеченим і розчленованим. Шпальти кричать про вбивцю-перевертня, а поліція Лос-Анджелеса працює невпинно... У напарників-детективів Бланшара і Блайхерта є власні версії подій. Вони знають дещо більше за інших і одержимі справою. Та, розслідуючи вбивство, двоє поліцейських відкриють скриньку Пандори. Одному з них це коштуватиме кар’єри. Іншому – життя…

 


821(73)

Г 37

Герберт Ф. Діти Дюни [Текст] : роман / Френк Герберт ; [пер. з англ. Н. Михаловської ; авт. передм. Б. Герберт]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 461 с.

Френк Герберт – автор масштабної фантастичної саги «Хроніки Дюни», яка давно вже стала культовою. Перекладена десятками мов, вона здобула мільйони шанувальників у всьому світі, обігнавши в рейтингах навіть "Володаря перснів". Тепер це вже класична, еталонна сага, в якій ідеться про вічну боротьбу та жагу до перемоги, про вірність і зраду, про ціну справедливості й вибір шляху.

Настав час, і старий Пол Атрід, таємничий Муад’Діб, володар Арракіса, покинув Галактику назавжди. Роки його правління сплинули, як і роки життя. Почалася епоха дітей Дюни – близнят Лето й Ганіми. У них зосереджена грізна сила – завдяки пам’яті своїх предків вони не по-дитячому мудрі та мають дар передбачення. Вороги кидають виклик імперії Атрідів. Зрадники династії розставляють капкани інтриг. Арракісу загрожує економічна криза. Тим часом планетою шириться чутка про таємничого Проповідника. Кажуть, що це повернувся сам великий Муад’Діб…

 


84(4УКР)

Д 46

Дімаров А. А. На коні й під конем [Текст] : повість / Анатолій Дімаров. – Харків : Фоліо, 2009. – 317, [2] с.

З теплим та яскравим гумором письменник зображує головного героя повісті – пустуна і вигадника Толика. Чималого клопоту завдають його витівки матері. Хто знає, що б вийшло з цього розбишаки, якби любов до книжки не заполонила хлопчика й не скерувала його бурхливу уяву в певне русло. За допомогою фантазії він мандрує далекими країнами, бореться з розбійниками, захищає добро та перемагає зло. Книжка стане незамінним товаришем і в суворих армійських буднях.

 

 


821(410)

Д 96

Дюнан С. Борджиа. Во славу семьи [Текст] : роман / Сара Дюнан ; [пер. с англ. Е. Бучиной]. – Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2018. – 412, [2] с.

Флоренція XV століття. Смерть Лоренцо Медічі приголомшує Флоренцію, і кількість послідовників палкого проповідника Савонароли все зростає. Прийде нова епоха, насуваються війська французького короля. А юна і талановита художниця Алессандра готується вийти заміж за чоловіка набагато старшого за неї. Ні про яке кохання не може бути й мови. На дівчину чекають золота клітка й необхідність змиритися з таємними пристрастями чоловіка. Але сама Алессандра закохується в молодого художника, найнятого батьком для прикрашання сімейної каплиці. Ця пристрасть – відчайдушна і шалена, ніжна і прекрасна, як морська піна з полотен Боттічеллі. Їй потрібен тільки він – Художник, її єдина і справжня любов. Але чи потрібна вона йому?..

 


821(477)

Л 89

Львів. Шоколад. Кам’яниці [Текст] : збірка / [уклад. Ніка Нікалео]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 251, [1] с.

«Львів. Шоколад. Кам’яниці» – збірка, яка привідкриє таємниці історії творення галицької столиці. Це десять зворушливих оповідань від знаних письменниць, овіяні романтикою та чарами міста, де колись цокотіли підковами коні, шаруділи шатами львівські пані, пливучи по бруківці, а згодом – дзеленчав старий трамвай.

 


821(485)

Л 14

Лагерлеф С. Сага про маєток [Текст] : [роман] / Сельма Лагерлеф ; [пер. із швед. Олег Король]. – Львів : Апріорі, 2020. – 126, [1] с.

У романі «Сага про маєток» шведської письменниці, лауреатки Нобелівської премії Сельми Лагерлеф (1858–1940), ідеться передусім про кохання спадкоємця занепалого помістя і простої дівчини. Це почуття розвивається в них обох упродовж усієї оповіді, яка відзначається крутими поворотами сюжету, достовірністю в описі реалій Швеції ХІХ століття, вишуканою поетичністю та глибокою психологічністю. «Сага про маєток» вийшла у світ 1899 року, й відтоді її перекладено багатьма мовами. Українською публікується вперше.

 


821(410)

Ф51

Філдінг Г. Бріджит Джонс. На межі здорового глузду [Текст] : [роман] / Гелен Філдінг ; пер. з англ. О. Мельник. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. – 509 с.

«Бріджит Джонс. На межі здорового глузду» – роман Гелен Філдінґ, продовження легендарного «Щоденника», до якого мила та кумедна Брідж звикла записувати всі свої радощі й біди.

Нарешті і на вулиці Бріджит – свято: вона знайшла собі пару – чоловіка мрії, перспективного красеня-адвоката Марка Дарсі. Та виявилося, що будувати стосунки зовсім не просто! Доля підготувала для міс Джонс чимало злетів і падінь. Дівчина постійно намагається встановити Внутрішню Рівновагу, балансує між роботою на телебаченні, авантюрними ідеями своєї матусі та ремонтом квартири, зависає з друзями і, хоч би що, не втрачає оптимізму та відчайдушно вірить у справжнє кохання!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар