субота, 1 червня 2024 р.

До дня захисту дітей

 


Дитинства — яскрава мить

1 червня у всьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. Рішення про створення такого свята було прийнято під час сесії Міжнародної демократичної федерації жінок 1949 року в Парижі.

 Заснування такого дня ініціювали через те, що в багатьох країнах світу залишилося чимало дітей без батьків та даху над головою після Другої світової війни. 1959 року було ухвалено Декларацію прав дитини відповідно до Женевської декларації про права дітей  саме тоді було затверджено рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку.

В Україні День захисту дітей встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 і відзначається щорічно, також 1 червня. Традиційно на торжество влаштовують ярмарки, розпродажі та розважальні заходи для дітей. Школярі в цей день радіють початку літніх канікул.

На жаль, День захисту дітей 2024 в Україні проходить в умовах повномасштабної війни. Сотні тисяч дітей були змушені тимчасово виїхати з країни, десятки тисяч перечікують повітряні тривоги в укриттях, тисячі живуть в зоні бойових дій. Війна торкнулася життя кожного маленького українця. Тому в це свято дорослим особливо важливо підтримати дітей і показати, що ми завжди поруч.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар