середу, 6 лютого 2019 р.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ЧИТАТИ ЖИВІ - ПАПЕРОВІ КНИГИ?


Читання - це ефективний спосіб уповільнити старіння мозку. Люди похилого віку, які регулярно читають, страждають від хвороби Альцгеймера рідше в 2,5 рази. Але, виявляється, не всі способи читання однаково корисні.
У 2014 році в Університеті Норвегії було проведено дослідження, яке показало, що люди, які читають електронні книги, значно гірше запам'ятовують порядок подій і історії. Автор дослідження Анна Менго зробила висновок, що зворотний тактильний зв'язок з книжкою працює краще. Людині психологічно простіше згадати історію, яку він читав на папері. Мозок людини чомусь запам'ятовує не саму фактуру, а її розташування на сторінці. Коли текст знаходиться в певному місці певної сторінки, ми запам'ятовуємо його краще в силу того, що нашому мозку так легше структурувати інформацію.
Ще нам важливо відчувати вагу книги в руках і стежити за прогресом читання. Більше шансів закінчити читати важку книгу, коли тримаєш її в руках і бачиш, скільки сторінок до кінця, ніж якщо читати її ж в електронному вигляді. Візуальне сприйняття перевернутих сторінок набагато приємніше і зрозуміліше мозку, ніж напис на екрані: "162/1253". Все це відбувається на рівні підсвідомості, і з цим нічого не можна вдіяти. А ще нашу пам'ять обмежує неможливість працювати з текстом фізично: робити позначки, загинати куточки, ставити закладки і т.д.
Дослідження, проведене в 2006 році показало, що коли ми читаємо друковану книгу, нашу увагу фокусується на всій довжині рядка, а якщо ми читаємо її з екрану, то тільки на лівому краї, що стримує засвоєння тексту. Дослідження невролога Меріенн Вульф з Університету Тафтса показало, що чим більше люди читають з екрану, тим менше їх здатність зосередиться на довгих текстах.
Вчені радять приділяти читання 30-40 хвилин в день. Читати паперові книги, повільно, вдумливо і ні на що не відволікатися. Таке читання вчить мозок конструктивному лінійному сприйняттю інформації, що сприяє зниженню стресу і підвищує здатність до тривалої концентрації.
Так що живити свій розум корисніше паперовими книгами. 
Джерело: https://www.facebook.com/profile.php?id=100024748275298&__tn__=%2CdCH-R-R&eid=ARBSvyLkTaR98rCcWMRMUFCDHTMpd0DKTTtc5tErVzY44jRBxc7pKFYox57NS0xp7oBbCXBLUQX9GzKz&hc_ref=ARSro4XD3Tro13Di5LAUlF_pVSdpW8cbCZcxPZcNnnWNa82gyzkxguU1tIwK_s9aw-Y&fref=nf 

Немає коментарів:

Дописати коментар